V Bratislave pribudla ďalšia zaujímavá prevádzka, ktorá láka milovníkov kvalitného pečiva. Na Grösslingovej ulici otvorila svoje brány focacceria Focca & Giba, kde si môžete pochutnať na tradičnej talianskej focaccii. Majiteľ Darko ju pripravuje podľa vlastnej receptúry a hoci prevádzka funguje len krátko, už teraz si získala priaznivcov.
Majiteľom prevádzky je Darko a na stránku svojho podniku pravidelne pridáva fotky usmiatych zákazníkov a jeho focaccii. V ponuke ich má niekoľko – od klasickej po verziu s mortadellou či prosciuttom. Okrem toho ukazuje svojím fanúšikom na fotkách aj to, ako pripravuje cesto. Po správnosti by mala príprava vraj trvať až 18 hodín. Niet sa čo čudovať, že mu na dverách sem-tam svieti tabuľka s nápisom: „Na dnes vypredané“.
Okrem jedla ponúka aj špecifický prístup k zákazníkom – ak niekto nemá peniaze, môže zaplatiť aj na druhý deň. „U mňa sa platí hotovosťou, kartou, alebo zajtra. Ide mi o to, aby sa každý najedol, peniaze nie sú pre mňa na prvom mieste. Ak ich nemáš dnes, pokojne ich prines zajtra. Splnil som si sen tým, že môžem robiť niečo pre ľudí,“ povedal pre Startitup majiteľ Darko.
A čo hovoria na prevádzku návštevníci? „Úplne najlepšia focacca a perfektný majiteľ!“ napísal Rado. Pridala sa aj Zoja s komentárom: „Super, veľmi chutné“. Zdá sa teda, že talianska novinka Slovákov príjemne prekvapila.
V posledných rokoch sa Bratislava mení na mesto plné útulných kaviarní a pekární, ktoré ponúkajú kvalitné remeselné produkty. Či už ide o špecializované pekárne s kváskovým chlebom, rodinné cukrárne alebo kaviarne s výberovou kávou, obyvatelia aj turisti majú stále viac možností, kam si zájsť na niečo dobré. Zdá sa, že trend malých prevádzok s autentickou ponukou bude v hlavnom meste pokračovať aj naďalej.
Za návštevu stojí nová remeselná pekáreň Buny Bakery na Páričkovej 3, ktorá láka návštevníkov na čerstvo upečené kváskové pečivo. V ponuke nájdete croissanty, focacciu, chlieb či buchty, pričom dôraz kladú na tradičné kváskovanie. Okrem pečiva si tu môžete vychutnať aj raňajky.
Cukrovinky si zase môžete vychutnať v ikonickej viedenskej sieti kaviarní a cukrární Aïda. Spája tradičnú viedenskú kávovú kultúru s moderným štýlom a ponúka široký výber sladkých zákuskov. Prvú slovenskú pobočku nájdete v obchodnom centre Nivy.
Kávu a pečivo ponúka aj nová prevádzka Schanz na Šancovej ulici a nájdete tu výrobky z vychýrenej remeselnej pekárne. No a v neposlednom rade za návštevu stoja aj prevádzky MOGG – kaviareň v Petržalke na Muchovom námestí ponúka výberovú kávu a domáce pečivo a zmrzlináreň Nový Luculus na Račianskom mýte 5 zase láka návštevníkov na chutnú zmrzlinu.