Hral v Pachovi, Vesničke, či slávnych televíznych pondelkoch. Marián Labuda by sa dnes dožil 80 rokov


Herec Marián Labuda by sa dožil 80 rokov

Foto: Hral v Pachovi, Vesničke, či slávnych televíznych pondelkoch. Marián Labuda by sa dnes dožil 80 rokov Foto: SND

Marián Labuda patrí k predstaviteľom hereckej generácie, ktorá do slovenského filmu a divadla vstúpila v 60. rokoch minulého storočia. Jeden z najznámejších televíznych, filmových a divadelných hercov sa narodil 28. októbra 1944 v Hontianskych Nemciach. Tvorivý život prežil v Bratislave a do pamäti divákov vstúpil množstvom úspešných úloh a postáv. 

Úplne prvým filmom Mariána Labudu bolo dielo z roku 1964 Čas tvojho žitia, natočené podľa predlohy amerického spisovateľa Wiliama Saroyana. Zaujímavosťou je, že okrem Labudu vo filme hrali aj ďalší budúci velikáni slovenského filmového umenia - napríklad Ivan Mistrík, či Július Pántik.

Výraznejšie do povedomia nielen filmových fanúšikov, ale aj kritikov vstúpil už o rok neskôr v snímke Kým sa skončí táto noc. Film sa odohráva v luxusnom nočnom podniku vo Vysokých Tatrách a zobrazuje náladu a atmosféru 60. rokov. Súčasne patrí k vrcholným dielam takzvanej novej vlny, ktorá sa rozišla so schematizmom socialistického realizmu predchádzajúceho obdobia.


Veľkú popularitu si Marián Labuda získal účinkovaním v populárnych komédiách v 70. a 80. rokoch. Zahral si napríklad v Pachovi, hybskom zbojníkovi, či veľmi obľúbenom filme režiséra Zdeňka Svěráka Vesnička má středisková z roku 1985. Labuda stvárnil postavu vodiča Pávka a spolu s Jánosom Bánom, ktorý hral mentálne zaostalého Otíka, vo filme exceloval. Vesnička sa stala neodmysliteľnou súčasťou televízneho programu napríklad počas vianočných sviatkov a množstvo hlášok z filmu už zľudovelo.



Obľúbený herec vystupoval aj v množstve televíznych seriálov a diváci si dodnes pamätajú jeho úlohy v televíznych inscenáciách. Tie sa vysielali v rámci takzvaných bratislavských televíznych pondelkov. Hral napríklad v komédiách Inkognito, Jožko Púčik a jeho kariéra, alebo Mastný hrniec.

Koncom 80. rokov si zahral v doteraz oceňovanom filme Dobří holuby se vracejí. Príbeh z protialkoholickej liečebne je súčasne alegóriou na spoločnosť stagnujúceho socialistického režimu. Hlavnú úlohu vo filme stvárnil Milan Kňažko. Labuda hral farára, ktorý bojuje so závislosťou na alkohole a predával zaň odpustky.


Marián Labuda získal viacero významných hereckých ocenení. V roku 1996 Českého leva za vedľajšiu úlohu vo filme Záhrada, v roku 2005 divadelnú cenu Dosky za úlohu prezidenta vojnového slovenského štátu Tisa v rovnomennej hre. Herec je tiež držiteľom štátneho vyznamenania Pribinovho kríža II. triedy za významné zásluhy v oblasti kultúry.

Celý divadelný život Marián Labuda strávil v Slovenskom národnom divadle. Hral tiež v bratislavskom Divadle Na korze a v Malej scéne.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj