Pri protitankovej stene našli 18 granátov, zdržala stavbu električky. Vojnovú pamiatku v Petržalke nakoniec zachránia


Vzácnu protitankovú stenu zachránia

Foto: Pri protitankovej stene našli 18 granátov, zdržala stavbu električky. Vojnovú pamiatku v Petržalke nakoniec zachránia
Galéria: 5 fotiek
Foto: BSK

Protitanková stena z druhej svetovej vojny stála presne v trase naplánovanej električkovej trate v Petržalke. Celá stavba sa kvôli premiestneniu vojnovej pamiatky z roku 1945 oneskorila, pretože bolo nutné kvôli protitankovej stene vypracovať nový projekt. V týchto dňoch sa však problémy na stavbe petržalskej električky stávajú minulosťou, pretože stenu odsunuli. Zaujímavú historickú pamiatku navyše zachránia aj pre budúce generácie.

„Stena na Jantárovej ulici bola prvou vojenskou pamiatkou v Petržalke, ktorú mesto zaradilo medzi pamätihodnosti celomestského významu. Neskôr boli vyhlásené za pamätihodnosti aj ďalšie bunkre a objekty spred a z obdobia druhej svetovej vojny. Stena je približne meter široká a päť metrov dlhá. Nachádza sa vedľa autobusovej zastávky Šintavská a stojí presne v trase budúcej električkovej trate. Po konzultáciách s odborníkmi sa mesto rozhodlo zachovať celú stenu, a nie len jej časť, čo si vyžiadalo prípravu nového projektu,“ oznámil Bratislavský samosprávny kraj.


Celé roky od vojny bola viditeľná len časť protitankovej steny, jej celkové rozmery odhalili až výkopové práce. Stenu presunú niekoľko metrov od od pôvodnej polohy a tým sa uvoľní miesto pre električkovú trať.


„Práce na presune steny však komplikovalo viacero neočakávaných nálezov, vrátane nevybuchnutej munície. Pri pyrotechnickom prieskume bolo objavených až 18 granátov, ktoré bolo nutné bezpečne odstrániť. Tieto nálezy viedli k úprave postupu prác a k zvýšenej opatrnosti pri odkopávaní steny,“ dodáva BSK.

Stenu postavili na konci druhej svetovej vojny ako súčasť nemeckého opevnenia určeného na obranu Bratislavy pred postupujúcou sovietskou a rumunskou armádou. Protitanková stena v Petržalke sa scénou bojových akcií stala v apríli 1945. Sovieti na ňu strieľali húfnicou a z obrneného vozidla. Pozostatkom po boji je šrapnel zapichnutý do panciera strieľne zo zadnej strany. protitankovej steny.

„V minulosti sa nachádzala na úrovni terénu. To sa zmenilo až navážkami materiálu počas minulého režimu, čím sa dostala 1 až 1,5 metra pod úroveň terénu,“ vysvetľuje historik Ernest Húska na webovej stránke Bratislavského kraja. Ako ďalej dopĺňa, „dve protitankové steny možno nájsť aj na Zátiší v Novom Meste ako aj v poli pri bunkri BS-8.


 

 





Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj