Člen Republiky Miroslav Suja sa zrejme postaví pred súd. Za predanie techniky za symbolické euro mu hrozí väzenie


Vyšetrovateľ navrhol obžalobu člena Republiky Miroslava Suju

Foto: Člen Republiky Miroslav Suja sa zrejme postaví pred súd. Za predanie techniky za symbolické euro mu hrozí väzenie Foto: Facebook/Miroslav Suja • Republika

Vyšetrovateľ bývalej Národnej kriminálnej agentúry podal návrh na obžalobu bývalého poslanca a člena strany Republika Miroslava Suju. Jej dôvodom má byť zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Informuje o tom Startitup.

„Vyšetrovanie v prípade bolo ukončené podaním návrhu na podanie obžaloby na Krajskú prokuratúru Banská Bystrica, a preto s ďalšími otázkami je potrebné obrátiť sa priamo na nich. Nie sú známe skutkové okolnosti oproti obdobiu, kedy bolo vo veci vznesené obvinenie,“ vyjadrila sa k veci pre Startitup hovorkyňa policajného prezídia Martina Sláviková.

S návrhom na podanie obžaloby má súhlasiť aj prokurátor. Okrem Suju navrhol obžalovať aj bývalú predsedníčku predstavenstva Banskobystrickej regionálnej správy ciest Ivanu Slivkovú.

K prípadu sa pre Startitup vyjadril aj samotný Suja. „Mňa to nezaujíma, poviem na rovinu. Ja som to dal právnikom, vôbec ma to nezaujíma, bola to vykonštruovaná somarina. Ja sa nedám zastrašiť a nebudem tým zabíjať čas,“ uviedol.

Hrozí mu desaťročné väzenie

V prípade dokázania viny mu hrozí 10 rokov väzenia. Prípad sa týka jeho funkcie podpredsedu predstavenstva a neskôr generálneho riaditeľa správy ciest v Banskobystrickom samosprávnom kraji.


Podľa obvinenia mal v roku 2017 zabezpečiť predaj 103 kusov nepotrebnej techniky, vrátane traktorov, sypačov, bagrov a nákladných aut, za symbolické jedno euro súkromnej spoločnosti so sídlom v obci Hriňová. Ivana Slivková v tom čase viedla predstavenstvo Banskobystrickej regionálnej správy ciest.

Síce zastupiteľstvo návrh na predaj schválilo, neboli vypracované znalecké posudky na ohodnotenie techniky. Suja však tvrdí, že celý spomínaný majetok najskôr ponúkol obciam, mestám a organizáciám v kraji. Keďže po 30 dňoch nikto nereagoval, majetok bol podľa jeho slov predaný „normálnou službou“.

Svoje obvinenie chcel zrušiť pomocou paragrafu 363, generálny prokurátor mu však v návrhu v decembri 2022 nevyhovel. Aj napriek vážnosti obvinenia tvrdí, že sa trestu neobáva. „Je jasné, že to je vznesené na politickú objednávku. Štyri roky sa niečo vyšetruje a nikto ma nezavolal a zrazu po štyroch rokoch si to vytiahnu ako z klobúka a ma obvinia. Prípad riešia moji právnici, mňa to ani nezaujíma,“ vyjadril sa pre médiá.




Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj