Dorota Nvotová sa obula do Oskara Rózsu. Tvrdí, že zradil umelcov a kolegov, ktorí za kultúru bojujú. Ten neostal ticho


Zradil kolegov, povedala hudobníčka Nvotová na adresu Oskara Rózsu

Foto: Dorota Nvotová sa obula do Oskara Rózsu. Tvrdí, že zradil umelcov a kolegov, ktorí za kultúru bojujú. Ten neostal ticho Foto: koláž; Facebook/Dorota Nvotová a Facebook/Oskar Rozsa

Nové spracovanie slovenskej štátnej hymny vyvolalo rozruch nielen medzi občanmi, ale aj politikmi. O danom nápade sa verejnosť dozvedela náhodou. Šéfka rezortu kultúry mala na jej nahrávanie dokonca priamo dohliadať spolu s generálnym tajomníkom služobného úradu ministerstva kultúry. Nápad však nevzišiel od tejto dvojice, keďže s návrhom na modernizáciu hymny podľa vlastných slov prišiel známy hudobník Oskar Rózsa.


O plánovanej zmene štátnej hymny nevedeli ani koaliční partneri, ktorých vyjadrenie ministerky kultúry zaskočilo. Medzi opozičných predstaviteľov, ktorí odsúdili zmenu hymny, sa zaradila aj členka predsedníctva mimoparlamentnej strany Demokrati a známa hudobníčka Dorota Nvotová. 

Hudobníčka proti hudobníkovi

Na začiatku si hneď povedzme, že Oskar je skvelý hudobník, výnimočný talent, a keď sa chopí hymny, pravdepodobne to bude výborné,“ napísala v blogu, v ktorom hovorí, že Oskarova hymna by mohla byť oskarová, keby vznikala za iných okolností.

Nešetrí však kritikou a odpovedá na otázku, prečo sa jej nové spracovanie nepozdáva: Pretože slovenská kultúrna scéna krváca v dusivom objatí pani hlásateľky a jej šéfa Machalu. V zápale sebaobrany zháňajú akýchkoľvek umelcov, ktorí sa s nimi odfotia, spoja, podajú si ruky.“

Prekáža jej, že Oskar Rózsa sa spája s vedením Ministerstva kultúry a považuje to za vystrčený prostredník ostatným umelcom, ktorí zápasia o prežitie slovenskej kultúry. „Bez jednoty to umelecká scéna nezvládne,“ vysvetľuje, že každý podraz zabolí a ochromí.


Za čudné považuje aj dôvod, prečo Rózsov návrh rezort kultúry odobril až teraz. Hovorí, že za tým môžu byť ich podobné konšpiračné názory. Tvrdí, že hudobník riešil židojašterov ešte v časoch, keď to nebolo v móde. Rovnako neopovrhol ani konšpiráciami o očkovaní.

Údajne zradil kolegov

„Je v poriadku zobrať si od štátu štedrý honorár za kvalitne odvedenú prácu na štátnej hymne. Nie je to v poriadku, keď sa to deje v situácii, keď celá scéna kľačí na kolenách, ministerka prepúšťa a vyhadzuje ľudí z inštitúcií, ako sa jej páči, a celému sektoru hrozí totálna politizácia, ideologická diktatúra a kolaps,“ ostro kritizuje.

Nakoniec odsúdila všetkých umelcov, nielen Oskara Rózsu, ktorí sa bez problémov fotia, objímajú a pretŕčajú s ministerkou. Tvrdí, že zradili kolegov a je zvedavá, či jemu podobní dostanú štedrejšie dotácie z dokafraného Fondu na podporu umenia.


Taktiež hovorí, že na Slovensku máme veľa skvelých hudobníkov, ktorí by sa úlohy modernizácie slovenskej štátnej hymny uchopili rovnako dobre alebo dokonca aj lepšie. Nemali však možnosť, keďže na to nevznikla súťaž, do ktorej by sa mohli zapojiť.

„Hymne prajem, aby krásne vyšla a tešila ozaj všetkých. Aj tých, čo hrajú pánom na kortešačkách, aj tých, čo vstupujú do ostrého štrajku a neostane im celkom nič, okrem dobrého pocitu, že sa prospechársky nezapredali,“ skonštatovala.


Neostal ticho

Oskar Rózsa nenechal na svoju reakciu dlho čakať a zverejnil ju na platforme YouTube. „Tak za prvé, milá Dorotka, ja sa s nikým nespájam,“ reagoval na úryvok blogu a vysvetlil, že po 40 rokoch analýzy hudobnej scény na Slovensku prišiel k vlastným záverom.

„Deväťdesiat percent sa delí presnou mierou na takzvaných hrabošov alebo slepičky, ktoré si pozerajú rovno pod nohy a hrabkajú si to. A čo je najkrajšie, že za to že oni to majú tak, myslia si, že všetci to majú tak. A druha polovica z tých 90 percent sú prostitúti,“ povedal a vysvetli, že len 10 percent žije pre muziku a majú ju vo svojej DNA.

Podľa jeho slov len desať percent slovenských hudobníkov skutočne žije pre muziku a je im jedno, kto sedí vo vedení Ministerstva kultúry. „Lebo umenie a politika sa nespája,“ vysvetlil svoje tvrdenie. Zároveň sa vyhranil voči výroku o jednote umeleckej obce.


S viacerými tvrdeniami političky Nvotovej sa stotožnil. Nevyvrátil výroky o tom, že verí v židojašterov a potvrdil, že odmieta očkovanie. Odmietol však, že by si ho duo Šimkovičová-Machala vybrali, kvôli jeho názorom, keďže vraj nepozná ich názory.

„Tu nejde o žiadne sympatie, keďže mňa nezaujíma, aká figúra, kde sedí. Mňa zaujíma Ministerstvo kultúry, ktoré má zastupovať kultúru tohto národa. A má to robiť tak, aby dobre bolo všetkým, ktorí ale ju tvoria, nie parazitom,“ ohradil sa voči Nvotovej.

Taktiež poznamenal, že hrá na veľké kolesá. „Keď moja hymna bude dobrá a bude prijatá, tak tu bude dlhšie ako akákoľvek vládna garnitúra. A možno moje deti, keď budú dospelé, ju budú ešte počuť. Mňa nezaujíma politika a nedám sa vtiahnuť do tejto povrchnej hry,“ vysvetlil.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj