Vtáčiu chrípku potvrdili aj v okrese Pezinok. Hrozí, že vajcia počas sviatočných nákupov zdražejú


Vtáčiu chrípku potvrdili aj v Pezinku. Zdražejú vajcia?

Foto: Vtáčiu chrípku potvrdili aj v okrese Pezinok. Hrozí, že vajcia počas sviatočných nákupov zdražejú Foto: Chat GPT

Na farme najväčšieho dodávateľa slepačích vajec na Slovensku Novogal v Dvoroch nad Žitavou sa objavil vírus vtáčej chrípky.  Nákaza napokon neobišla ani slepačí drobnochov v okrese Pezinok, informuje štátna veterinárna a potravinová správa.

V okrese uhynulo šesť kusov vtáctva, teda všetky, ktoré v drobnochove mali. „Chovateľovi boli nariadené veterinárne opatrenia na kontrolu chorôb zvierat,“ informuje veterinárna správa.

Oveľa horšia bola situácia na farme v Novogale, kde uhynulo 500 nosníc, celkovo ich chová 650-tisíc. Teraz ich musia utratiť viac ako 400-tisíc. Za minulý rok na slovenský trh dodali 175 miliónov vajec. 

V súvislosti s tým veterinári vydali nariadenie, aby ostatní chovatelia hydiny v okolí 10 kilometrov neumiestňovali svoje mäso a vajcia na trh, dokým nezmizne riziko ďalšieho šírenia nákazy. Vymedzené pásmo sa dotýka obcí v okresoch Nové Zámky a Komárno. Z trhu tak vypadli chovatelia z miest Nové Zámky, Hurbanovo a Nesvady a z obcí Bánov, Bešeňov, Branovo, Semerovo, Dubník, Pribeta a Bajč. Pre okres Pezinok zatiaľ usmernenie vydané nebolo. 


Zdražejú vajcia?

Vtáčia chrípka prichádza v najhoršej možnej chvíli. V čase predvianočných nákupov, kedy sa dopyt po vajciach tradične zvýši. Pre nákazu trh prichádza o značnú časť svojich dodávok, je teda možné, že sa ceny vajec zvýšia. 

Na farme v Novogale aktuálne prebieha komplexná likvidácia sliepok. Práve 15 % vajec na slovenskom trhu je z tejto farmy a okrem vajec produkujú aj časť hydinového mäsa. Aj jeho produkcia bude pre vtáčiu chrípku obmedzená. 

Je to sezónna nákaza, ktorú šíria voľne žijúce vtáky, najmä tie prirodzene žijúce v okolí vodných tokov. Vírus sa šíri trusom, kontaminovanou podstielkou, krmivom či vodou. Pre domácu hydinu znamená takmer istý úhyn. Na Slovensku vtáčiu chrípku identifikovali naposledy pred týždňom v Turci, kde bola nájdená mŕtva volavka popolavá. 

Volavka popolavá. Zdroj: Chat GPT

Odhľadnúc od vtáčej chrípky, obchodné reťazce trápi aj etická otázka klietkového chovu. Viaceré sa do roku 2025 zaviazali, že ich prestanú odoberať pre zákaznícky dopyt. Na Slovensku preto reálne hrozí, že na pultoch ľudia pred Vianocami nájdu len vajca zo zahraničných trhov. 



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj