S Machalom sa poznám z detstva, chodili sme spolu do školy. Hudobník Rózsa vysvetľoval novú hymnu u extrémistu Bombica


Hudobník Oskar Rózsa sa s Lukášom Machalom pozná od detstva

Foto: S Machalom sa poznám z detstva, chodili sme spolu do školy. Hudobník Rózsa vysvetľoval novú hymnu u extrémistu Bombica Foto: Instagram rastoiliev

Plán na spracovanie novej podoby slovenskej štátnej hymny vzrušil celé Slovensko. Kým prvé informácie hovorili o tom, že s nápadom prišla ministerka kultúry Martina Šimkovičová, neskôr vyšlo najavo, že za všetkým je hudobník Oskar Rózsa. Podľa vlastných slov svoj projekt niekoľkokrát ponúkol ministerstvu a nové vedenie ho privítalo. Rózsa tak novú podobu hymny nahrával aj s orchestrom. Osobne na všetko dohliadala nielen ministerka Šimkovičová, ale aj Lukáš Machala, ktorý je označovaný za šedú eminenciu rezortu.

Práve o Lukášovi Machalovi sa Oskar Rózsa rozhovoril vo vysielaní na sociálnej sieti Telegram u stíhaného extrémistu Daniela Bombica. K Bombicovi, na ktorého je vydaný zatykač, tak už nechodia len ministri slovenskej vlády, ako napríklad Róbert Kaliňák, alebo Matúš Šutaj Eštok, ale aj ďalší známi ľudia.

„Ja sa s Lukášom Machalom poznám z detstva, kedy sme ako tretiaci chodili spolu na základnú školu anglickú v Karlovke, s rozšíreným jazykom anglickým na Tilgnerovu,“ rozhovoril sa o svojom vzťahu k Machalovi Rózsa. „42 rokov som ho nevidel, nemáme žiadne golfové ihriská spolu, ani sme sa nikdy nestretli, ani neviem kto je jeho manželka,“ pokračoval hudobník a skladateľ.

Touto informáciou tak podľa vlastných slov chcel predísť tomu, aby to „nejaké zlé médiá nevyšťárali.“ Rózsa ďalej hovorí o tom, že súčasnému vedeniu ministerstva kultúry poslal list s ponukou na nové hudobné spracovanie štátnej hymny. Ten Lukáš, ja si ho pamätám z detsva, je to 74 ročník, ako ja, skúsim to adresovať znovu. Prišla okamžitá odozva že je to fantastický nápad.“



Rózsa sa s ponukou na rezort obrátil už v roku 2011, vtedy však pozitívna odpoveď neprišla. Ako si skladateľ novú podobu hymny predstavuje?

Dovolil som si zopár úprav v rámci aranžmánu. Spomalil som tempo, namiesto tradičného molového záveru som dal kadenciu v durovej tónine a v refréne pripojil dievčenský a chlapčenský zbor. Aranžmány som robil dva mesiace,“ povedal Rózsa pre Denník N. O súčasnej podobe hymny vyhlásil, že znie akoby ju hrala dychovka.

Kým ministerstvo kultúry projekt obhajuje, opozícia, ale aj niektorí vládni politici ho považujú za zbytočný. Hymna je naša hrdosť a dôležitosť, ale možnože nie je v súčasnosti najväčší problém obyvateľov Slovenskej republiky zmeniť hymnu,“ vyhlásil vicepremiér Richard Raši z Hlasu-SD. Minister školstva a jeho stranícky kolega Tomáš Drucker na zmenu hymny nevidí žiadny dôvod.

Veľký záujem vyvolal nápad meniť štátnu hymnu aj vo verejnosti. Je zarážajúce, ako aj tá najkrajšia a najvznešenejšia myšlienka dokáže rozpútať vojnu,“ reagovala ministerka kultúry Šimkovičová.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj