Bratislavčania majú pred sebou slnečný víkend ako stvorený na turistiku. Tu je pár tipov, kam sa vybrať v okolí


Zaujímavé túry v okolí hlavného mesta

Foto: Bratislavčania majú pred sebou slnečný víkend ako stvorený na turistiku. Tu je pár tipov, kam sa vybrať v okolí Foto: pexels.com

Bratislavu a celé západné Slovensko počas víkendu čaká príjemné jesenné počasie. Meteorológovia predpovedajú na dva voľné dni acelkom vysoké teploty: v sobotu sa teplomer vyšplhá na 19 stupňov, v nedeľu má byť ešte o tri stupne teplejšie. Čo viac si želať pre dobrú víkendovú turistiku. Množstvo zaujímavých lokalít nájdete aj v okolí hlavného mesta. Pozrite si tipy pre skúsenejších turistov, ale aj pre rodiny s deťmi, či pre milovníkov spojenia prírody a histórie.

Malé Karpaty

Krasňany - Kamzík - Horná Mlynská dolina - Lamač

Príjemná túra, ktorú v pohodovom tempe prejdete za 2 až 3 hodiny. Modrá značka štartuje v Krasňanoch pri zastávke električky. Najprv stúpame smerom na Peknú cestu, na začiatku lesa potom odbočíme na žltú značku, ktorá typickým lesom Malých Karpát vedie na lokalitu Pod Chlmcom. Tam nastúpime na červenú, ktorá nás dovedie na Kamzík, kde je možnosť občerstvenia.

Asi najzaujímavejšiu časť trasy tvorí zostup Hornou Mlynskou dolinou. Potok sa tam vrezal do terénu tak výrazne, že niektoré časti doliny pripomínajú kaňon. Na viacerých miestach môžete tiež obdivovať silu nespútanej prírody - ide totiž o jednu z lokalít, kde bratislavské mestské lesy nielenže neťažia drevo, ale do lesného prostredia vôbec nezasahujú.

Ďalšiu dlhšiu prestávku si môžete urobiť na Deviatom mlyne a odtiaľ vás čaká už len krátke stúpanie na Klanec a zostup do Lamača.

Zdroj: Hiking.sk


Rača - Biely kríž

Obľúbená trasa bratislavských výletníkov, ale aj cyklistov. Modrá značka sa začína v Rači a povedie vás až na Biely kríž, kde je možnosť občerstvenia. Východiskom na prechádzku, ktorá je vhodná aj pre deti však môže aj parkovisko na začiatku lesa tesne za poslednými račianskymi domami. To však býva predovšetkým počas víkendov plné.

Kým cyklisti sa na Biely kríž odvezú po asfaltke, pre peších turistov je príjemnejšie využiť chodník v lesnom teréne, ktorý asfaltku v malej vzdialenosti kopíruje. Obdivovať môžete krásy karpatského lesa v tesnej blízkosti veľkomesta a na niektorých miestach aj zaujímavé skalné útvary. Ak vyrazíte z centra Rače, prejdete viac ako 5 kilometrov s 360-metrovým prevýšením. Na Biely kríž by ste to stihnúť mali za približne hodinu a trištvrte.

Cieľ trasy ponúka okrem občerstvenia aj možnosť pozorovať zvieratá v ohrade, čo určite ocenia najmä deti. Z Bieleho kríža je možné do Rače zostúpiť rovnakou trasou, alebo ísť po červenej na Prostredný vŕšok a odtiaľ po modrej znova do centra mestskej časti.

Zdroj: Hiking.sk



Svätý Jur - hrad Biely kameň - Veľkomoravské hradisko Neštich

Zaujímavá túra počas ktorej si vychutnáte prírodné krásy Malých Karpát, ale aj spoznáte historické pamiatky v okolí Svätého Jura. Trasa sa začína na železničnej stanici vo vinohradníckom mestečku a pokračuje centrom Svätého Jura. Na námestí budete míňať typické historické domy z 18. a 19. storočia a nazrieť môžete aj do gotického kostola sv. Juraja.

Hneď vedľa kostola odbočíte z modrej značky na náučný chodník, ktorý vás povedie až na hrad Biely kameň. Ide o stredoveký hrad, ktorý vznikol v 13. storočí a dodnes sa v karpatskom lese zachovala jeho zrúcanina.

Z hradu pokračujete žltou značkou do malebnej časti Svätého Jura Neštich. Tam sa opäť napojíte na modrú, ktorá vás lesom zavedie až na veľkomoravské hradisko. To návštevníka ohromí svojou veľkosťou. Napriek tomu, že sa hradisko nachádza v lesnom prostredí, doteraz je dobre vidieť zvyšky mohutných obranných valov z 9. storočia. Neštich patril v časoch Veľkej Moravy k najväčším hradiskám. Vychádzka je vhodná aj pre deti a zaberie približne dve hodiny.

Zdroj: Hiking.sk


Zochova chata - Skalnatá - Pezinská Baba

Trochu náročnejšia túra, ktorá sa však odmení krásnymi výhľadmi zo Skalnatej. Odštartujete zo Zochovej chaty, kde sa dá až na začiatok žltej značky doviezť autobusom. Trasa vedie lesom a prvým odpočinkovým miestom môže byť lúka Čermák. Vedľa sa nachádza prameň pitnej vody a na samotnej lúke nájdete lavičky, altánok, či ohniská na opekanie.

Z Čermáku sa vyberiete po červenej značke, ktorá je aj v tomto úseku Malých Karpát súčasťou najznámejšej turistickej trasy - Cesty hrdinov SNP. Tá vedie celým Slovenskom a má dĺžku 770 kilometrov. Najnáročnejším úsekom celej túry je prudké stúpanie na Skalnatú. Ide síce o krátky úsek, kým však na 704 metrov vysoký kopec dorazíte, poriadne sa zadýchate. Odmenou je krásny výhľad predovšetkým na severnú a západnú časť Malých Karpát, ktorý je zvlášť pôsobivý v jesennom období.

Z vysokej túra pokračuje po červenej značke okolo Čertovského kopca a Javoriny. Tieto vrchy dosahujú výšku tiež nad 700 metrov a v priebehu krátkehoi času tak prejdete tri z celkovo jedenástich malokarpatských sedemstoviek. Štvrtým bude Čmeľok na ktorý vystúpate zo sedla Javorina. Z Čmeľku potom trasa pomerne intenzívne klesá k Pezinskej Babe, kde sa môžete občerstviť a počkať si na autobus do Pezinka, alebo Malaciek.

Celá trasa má viac ako 10 kilometrov a nastúpate počas túry viac ako 500 výškových metrov. Prejsť by ste ju mali približne za tri a pol hodiny.

Zdroj: Hiking.sk



Dunajské luhy

Rusovce - Rusovské jazerá - Čunovo

Ak sa vám cez víkend nechce škriabať do kopcov, vhodnou alternatívou je prechádzka okolo Dunaja. Obdivovať budete krásu lužných lesov, ktoré počas jesene ponúkajú hru nádherne sfarbeného lístia v romantickom prostredí okolo európskej veľrieky.

Túra sa začína v Rusovciach, kde si môžete prezrieť múzeum rímskeho kastelu Gerulata. Po žltej značke sa vyberiete lesným chodníkom, ktorý obchádza dedinu a vedie okolo zvyškov dunajských slepých ramien a zátočín. V príjemnom prostredí lužného lesa máte možnosť vidieť aj jeho typických obyvateľov, predovšetkým vodné vtáctvo.

Prestávku si môžete urobiť na brehu Čunovských jazier, prípadne sa prejsť po náučnom chodníku, ktorý vás zavedie Ostrovné lúčky. Po žltej potom pokračujete do Čunova. Tam sa dá nastúpiť na autobus MHD a vrátiť sa do Bratislavy, alebo prípadne sa ešte prejsť po hrádzi na toku Dunaja, ktorá vedie ku Galérii Danubiana.

Zdroj: Hiking.sk


Petržalka - Schlossau - Hainburg

Príjemnú, aj keď dlhšiu vychádzku ponúka aj breh Dunaja západným smerom. Trasa sa začína pod mostom Lanfranconi na petržalskej strane rieky. Po červenej značke sa dostanete na lokalitu zvanú Jelení háj, kde sa nachádza hranica medzi Slovenskom a Rakúskom.

Lužným dunajským lesom pokračujete ďalej priamo po brehu Dunaja. Napriek tomu, že na rakúskej strane chýba značka, stratiť sa tam nedá, nakoľko chodník vedľa rieky je dobre viditeľný a používaný. Cestou si môžete vychutnať výhľady na našu stranu rieky, smerom na Karlovu Ves, ostrov Sihoť a neskôr aj Devín.

Značkovaný chodník vedie od miesta s názvom Schlossau Brucke smerom do Hainburgu. Po červenej pokračujete príjemným lužným lesom. Zvlášť pôsobivý je úsek pri hrade Rothelstein. Chodník vedie pomerne úzkym hrdlom, ktoré na jednej strane tvorí Dunaj, na druhej strane kopec Braunsberg.

Výlet je vhodný pre peších turistov, ale asi ešte viac sa oplatí túto trasu prejsť na bicykli. Návrat z Rakúska ponúka niekoľko alternatív - buď rovnakou trasou okolo Dunaja, alebo cez Wolfstahl a Berg.

Zdroj: Hiking.sk



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj