Prečo cyklistov nikto nemá rád?, pýta sa Pavol. Na Vajanského nábreží zatarasili napriek cyklotrase celý jazdný pruh


Skupina cyklistov na Vajanského nábreží ignorovala cyklochodník

Foto: Prečo cyklistov nikto nemá rád?, pýta sa Pavol. Na Vajanského nábreží zatarasili napriek cyklotrase celý jazdný pruh
Galéria: 4 fotky
Foto: FB Revízori Bratislava

Situácia ku ktorej došlo na Vajanského nábreží v Bratislave by určite nasrdila nejedného vodiča. Skupina cyklistov v centre hlavného mesta si možno povedala, že vyhradený cyklochodník nestačí a plynule zabrali jazdný pruh, ktorý je prioritne určený autám. Cyklisti pritom po ceste išli vedľa seba v ucelenej skupinke a autá ich nemali šancu nijakým spôsobom obísť. Cyklochodník, ktorý sa nachádza hneď vedľa zataraseného jazdného pruhu, pritom zíval prázdnotou.

„...A že prečo cyklistov nikto nemá rád… Fotené 24. októbra 2024 podvečer na nábreží,“ - týmito slovami uviedol fotografie dokumentujúce dianie na ceste na sociálnej sieti Pavol.

Incident sa udial na frekventovanej ceste na nábreží Dunaja. Cyklisti zabrali celý jazdný pruh smerujúci k Mostu SNP. Vodiči ich mohli obísť len ak by prešli do ľavého jazdného pruhu, potom by si však skomplikovali prípadné odbočenie smerom doprava. Nepochopiteľné konanie skupiny cyklistov dokumentujú fotografie na ktorých je jasne vidieť, že vedľajší cyklochodník je prázdny.

To, že cyklisti naozaj nemuseli zatarasiť jazdný pruh dokumentuje aj snímok, ktorý do diskusie pridal Márius. „Krásne tam vedia prejsť na prechod a ísť oproti k Dunaju kde majú mimochodom tiež cyklotrasu po ktorej tak isto nechodia, ale zavadzajú na ceste…“



Podľa Pavla, ktorý fotografie zverejnil skupina cyklistov išla v jazdnom pruhu už od Šafárikovho námestia, pričom úplne ignorovali súbežný cyklochodník. Na nie vždy korektnú jazdu cyklistov v diskusii upozornil aj Tomáš: „Ide po vozovke, skočí červená, tak šup na prechod pre chodcov a tam si prejde križovatku. Samozrejme na prechode pre chodcov nemá čo s bicyklom hľadať, má zosadnúť a tlačiť ho vedľa seba. Deň čo deň čoraz častejšie sa stretávam aj s tým, že ide po vozovke naskočí červená, a prejde križovatku na červenú. Alebo z prechodu rovno na vozovku. Samozrejme nemôžme zabudnúť na jazdu v bus pruhu. Áno, môže ho využiť, ale iba pokiaľ je bus pruh vyznačený symbolom cyklista.“

Podľa údajov magistrátu zo snímačov na meranie počtu cyklistov bol za posledné obdobie na Vajanského nábreží najväčší ruch v utorok 8, októbra, kedy obojsmerne úsekom prešlo 1495 cyklistov. Denný priemer za posledných 30 dní je 818 cyklistov. Cyklotrasa bola v roku 2024 najviac využívaná v letných mesiacoch - v júni, júli a auguste ju za mesiac vždy využilo viac ako 42 tisíc cyklistov obojsmerne.

Cyklotrasa na Vajanského nábreží je aj politickou témou. Dlhodobo ju kritizujú vládne strany. Politici Smeru nedávno oznámili, že ministerstvo dopravy bratislavskému magistrátu nariadilo odstrániť vysoké obrubníky z cyklochodníka. Tie mali spôsobiť niekoľko dopravných nehôd. Mesto výhrady odmietlo, pripustilo však osadenie nižších a menej masívnych obrubníkov.





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj