VIDEO: V Rovinke zadržali ukrajinského hackera. Vydieral aj divadlo v Stuttgarte, spôsobil škody za 2,4 milióna


Polícia zadržala v Rovinke ukrajinského hackera

Foto: VIDEO: V Rovinke zadržali ukrajinského hackera. Vydieral aj divadlo v Stuttgarte, spôsobil škody za 2,4 milióna Foto: FB Polícia SR

Vydarený zásah má za sebou pohotovostná jednotka v Bratislave. V spolupráci s nemeckou políciou sa mužom zákona podarilo v Rovinke zadržať 38-ročného hackera z Ukrajiny. Muž spôsobil škody viacerým nemeckým spoločnostiam a organizáciám, vydieral aj Štátne divadlo v Stuttgarte. O jeho vydaní do Nemecka rozhodne súd.

„Podľa doposiaľ zabezpečenej dôkaznej situácie mal obvinený muž v roku 2018 získať prístupové údaje zamestnanca nemeckej súkromnej spoločnosti poskytujúcej IT služby. Prostredníctvom softvéru na vzdialenú údržbu získal prístup do infraštruktúry firemných zákazníkov IT spoločnosti. Následne pomocou ransomvéru v marci 2019 zašifroval IT systémy 22 spoločností a spôsobil im ekonomické škody vo výške približne 2,4 milióna eur. Obvinený požadoval za dešifrovanie výkupné, ktoré zaplatilo celkovo 6 spoločností, medzi nimi aj Štátne divadlo v Stuttgarte, v celkovej výške približne 100 000 eur,“ oznámila polícia na sociálnej sieti.

Krajská kriminálka vykonala zásah v Rovinke na základe európskeho vyšetrovacieho príkazu. Policajnú akciu nazvali „Hacker.“ Okrem slovenských policajtov sa zásahu zúčastnili aj ich nemeckí kolegovia. „V rámci domovej prehliadky vykonanej v jednom z bytov v obci Rovinka policajti OKP KR PZ v Bratislave zaistili viacero stôp dôležitých pre trestné konanie - počítač, notebook, pevné disky, USB kľúče, kryptopeňaženku spolu s prístupovými heslami, ako aj množstvo písomných dokumentov a iných stôp,“ informuje o podrobnostiach polícia.

Okrem toho v byte obvineného našli aj omamné a psychotropné látky. Muža umiestnili do väzby, o jeho vydaní do Nemecka rozhodne súd.




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj