Dom kultúry v Trnávke a radnica v Prievoze prejdú obnovou. Mestská časť ukázala vizualizácie


Rekonštrukcia DK Bulharská a radnice v Prievoze 2024

Foto: Dom kultúry v Trnávke a radnica v Prievoze prejdú obnovou. Mestská časť ukázala vizualizácie
Galéria: 9 fotiek
Foto: Facebook/Martin Chren

Ako bude vyzerať dom kultúry v Trnávke či historická pamiatka obecnej radnice v Prievoze? Starosta mestskej časti Ružinov Martin Chren zverejnil vizualizácie. Stavebné práce by mohli začať už na budúci rok, svoj nápad prišli architekti predstaviť poslancom na miestne zastupiteľstvo.

„Do konca roka plánujeme pri oboch požiadať o stavebné povolenie (aktuálne už prebieha inžinierska činnosť, čiže zbieranie všetkých potrebných pečiatok, súhlasov a vyjadrení). Koncom jari budúceho roka by sme povolenia mohli získať a ešte na budúci rok aj vysúťažiť stavebné firmy, a ak Boh dá, aj začať s prácami. Na obnovu DK Bulharská už máme schválený projektový zámer z fondov EÚ, na obecnú radnicu sa takisto pokúsime získať finančné krytie z rovnakých zdrojov,“ vysvetľuje starosta. 

Galéria: 9 fotiek

Dom kultúry na Bulharskej ulici je už roky nefunkčný. Je v ňom však pekná tanečná sála a po obnove by mala slúžiť ako komunitný priestor pre rôzne krúžky, klub dôchodcov či iné akcie. Má v nej tiež byť pobočka knižnice. 

Zdroj: Google Maps

Architekti rátajú s miernou obnovou fasády. Pribudne okno, malé balkóny a vnútorný priestor bude svetlejší. Hlavný vstup sa presunie na prízemie a vnútri pribudne napríklad aj výťah.


Rekonštrukciou prejde aj väzenie

„Obecnú radnicu v Prievoze sa nám podarilo pred pár rokmi zachrániť odkúpením od súkromného majiteľa. Medzičasom sme ju nechali vyhlásiť za národnú kultúrnu pamiatku a prebehli všetky možné pamiatkové prieskumy,“ vraví Chren. 

Galéria: 9 fotiek

Po obnove by v nej mala byť nová obradná sieň zo zázemím, komunitné centrum pre obyvateľov Prievozu a slávnostnejšie miesto pre prijímanie oficiálnych návštev. Na radnici sa budú odstraňovať len priečky, ktoré umelo pribudli počas socializmu, keď slúžila ako zdravotné stredisko.

Zdroj: Google Maps

Samospráva chce zrekonštruovať aj priestory bývalej „temnice“, teda malého väzenia, ktoré sa tu nachádzalo. Komunitné centrum a kaviareň vznikne v prístavbe. Kedysi tu bol dom notára a v jeho záhrade je doteraz funkčná studňa. 





Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj