Univerzitná nemocnica využíva pri operáciách robota s umelou inteligenciou. Školiť sa tu budú lekári z celej Európy


V Ružinovskej nemocnici lekári operujú chrbtice s AI robotom

Foto: Univerzitná nemocnica využíva pri operáciách robota s umelou inteligenciou. Školiť sa tu budú lekári z celej Európy Foto: UNB

Univerzitná nemocnica Bratislava začala pri operáciách chrbtice využívať robota s umelou inteligenciou. Lekári Ortopedicko-traumatologickej kliniky ako prví na Slovensku a jedni z prvých v krajinách V4 začali využívať robotický navigačný systém MazorX, s ktorým doteraz úspešne odoperovali 5 pacientov. Operácie realizoval tím I. ortopedicko – traumatologickej kliniky LFUK, SZU a UNB v Nemocnici Ružinov, pod vedením prednostu Andreya Šveca. Klinika sa má zároveň stať Európskym tréningovým centrom pre metódu OLIF, kde sa budú školiť lekári z celej Európy.

Operácie chrbtice v súčasnosti patria medzi najnáročnejšie chirurgické zákroky a vyžadujú si maximálnu presnosť pri práci, umiestňovaní skrutiek či implantátov. Robota lekári využívajú pri korekcii zložitých deformít chrbtice. Využíva predoperačné snímky CT alebo MRI pre vytvorenie 3D modelu chrbtice. Chirurg následne v počítači operáciu naplánuje na základe virtuálneho modelu, do systému zadá umiestnenie skrutiek a implantátov. Robot počas operácie navedie ruku chirurga presne na miesta, kde je umiestnenie naplánované. 

Benefity robota

Lekár na navyše 3D snímky celý čas k dispozícii, čo mu umožňuje väčšiu presnosť. Chirurg UNB Michal Božík, vysvetľuje, že presnosť robota je kľúčová, pretože pri niektorých častiach chrbtice je tolerancia na chyby minimálna: „Robot je neoceniteľný pri anatomických anomáliách a veľkých deformitách chrbtice. Tieto operácie sú náročné a robot s umelou inteligenciou umožňuje precízne plánovanie a umiestnenie implantátov tak, aby boli počas zákroku jednoducho a bezpečne spojené. To nie je vždy možné bez robota. Vďaka robotickej asistencii sú implantáty presne zavedené do kostných štruktúr chrbtice, čím sa minimalizuje riziko poškodenia miechy a nervov.“

Vďaka operačnej metóde OLIF (Oblique Lateral Interbody Fusion), ktorá sa vykonáva cez bočný prístup k chrbtici, sa znižuje riziko poškodenia svalov a nervov. Tiež umožňuje rýchlejšie zotavenie pacienta. Univerzitná nemocnica Bratislava ju spolu s robotom využíva naplno, práve preto tu v blízkej dobe vznikne Európske tréningové centrum metódy OLIF, kde sa budú školiť lekári z celej Európy. 

„Tento moderný spôsob realizácie operačných výkonov má veľkú budúcnosť, je však dôležité nezabúdať na fakt, že prínos ľudského faktora v podobe lekárov je pri liečbe pacientov nenahraditeľný,“ dodal Andrey Švec, prednosta Ortopedickej kliniky v Nemocnici Ružinov.  



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj