FOTO: Ochranári naplnili vodou ďalšie obnovené rameno na Dunaji. Regulovať jej stav bude vodovodný kohútik


Hladinu vody v ramene reguluje stavidlo

FOTO: Ochranári naplnili vodou ďalšie obnovené rameno na Dunaji. Regulovať jej stav bude vodovodný kohútik
Galéria: 7 fotiek
Foto: FB BROZ - ochranárske združenie

Bratislavskí ochranári vrátili život do ďalšieho obnoveného ramena na Dunaji. Vodu vpustili do úseku dlhého takmer 4 a pol kilometra, čo pomôže rybám a iným živočíchom žijúcim v okolí veľrieky. Zaujímavosťou je, že hladina vody v ramene sa dá regulovať - slúži na to stavidlo. V prípade prác pri obhospodarovaní lesa tak dokážu hladinu vody znížiť, alebo ju úplne vypustiť.

„V rámci prác, ktoré boli realizované v lete sme prebagrovali spolu 1,1 km ramena a osadili sme naň stavidlo, niečo ako vodovodný kohútik alebo vodovodný volant. Vďaka nemu vieme vodou v ramene a v okolitých mokradiach manipulovať a v prípade potreby a obhospodarovania lesov jej do územia vpustiť menej. Bola to požiadavka od Lesov Slovenskej republiky a na tento problém sa podarilo nájsť riešenie,informuje ochranárske združenie BROZ.


Obnova riečneho ramena je podľa ochranárov o to dôležitejšia, že úsek Dunaja juhozápadne od Bratislavy je veľmi ovplyvnený vodnou nádržou Gabčíkovo. Po jeho vybudovaní zmizla voda z množstva ramien a zátočín Dunaja, čo škodilo tamojšiemu prírodnému prostrediu. „Vďaka tejto aktivite sa podarí z objemov, ktoré sem prúdia, zase vyťažiť o niečo viac a podporiť ryby, lesy, obojživelníky. Život,“ dodávajú ochranári.






Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj