Za 7 mesiacov zarobil toľko čo bežný Slovák za dva a pol roka. Lukáš Machala má lepší plat ako poslanci


Plat a odmeny Lukáša Machalu

Foto: Za 7 mesiacov zarobil toľko čo bežný Slovák za dva a pol roka. Lukáš Machala má lepší plat ako poslanci Foto: FB Lukáš Machala / Ministerstvo vnútra

Lukáš Machala sa na nedostatok rozhodne sťažovať nemôže. Kým bežný občan si priemerne príde na 1430 eur v hrubom za mesiac, pravá ruka Martiny Šimkovičovej zarobila za sedem a pol mesiaca viac ako 42-tisíc eur. Tento štátny úradník má tak vyšší plat ako poslanec parlamentu a zarába porovnateľne dobre s jeho služobne nadriadeným na ministerstve kultúry. Výšku Machalovho platu a odmien zistil portál Aktuality.

„Od svojho nástupu do kresla, teda od novembra minulého roka do konca júna tohto roka mu vyplatili na plate a odmenách 42 835 eur. V prepočte to znamená, že jeho priemerný mesačný príjem predstavoval viac ako 5 700 eur,“ píšu Aktuality.

Machala na ministerstvo kultúry nastúpil krátko po vzniku vlády Roberta Fica. Do funkcie generálneho tajomníka služobného úradu ho vymenovala ministerka Martina Šimkovičová. Machala je označovaný za sivú eminenciu rezortu kultúry, spoločne so Šimkovičovou sa zúčastňuje tlačových konferencií a evidentne má silné, možno rozhodujúce slovo pri zásadných rozhodnutiach na ministerstve.

„Za prvý mesiac a pol vo funkcii, teda od polovice novembra do konca decembra 2023 dostal na základnom plate 6 223 eur a k tomu odmeny za kvalitu vo výške 780 eur. Lukášovi Machalovi v prvom polroku 2024 vyplatili na plate celkovú sumu 24 456 eur, jeho odmeny za kvalitu v tomto období predstavovali 7 300 eur. Okrem toho získal aj jubilejnú odmenu 4 076 eur,“ uvádzajú podrobnosti Aktuality. Médium sa k informáciám o výške Machalovho platu dostalo na základe infozákona.


Machala výrazne vstúpil do povedomia verejnosti tvrdením, že nikto si nemôže byť istý, či Zem nie je plochá, ak ju nevidel z vesmíru. Najavo tiež vyšli informácie o lacnom prenájme zámku v Budmericiach na Machalove 50. narodeniny.

Priemerná mzda pritom na Slovensku v roku 2023 predstavovala 1430 eur v hrubom. Machala tak za 7 a pol mesiaca na ministerstve zarobil toľko, čo bežný Slovák za dva a pol roka. Vysoký príjem Machalu je zaujímavý aj z hľadiska schváleného takzvaného konsolidačného balíčka. Ficova vláda v ňom občanom a firmám zvýšila základnú sadzbu dane z pridanej hodnoty, obmedzila daňový bonus na deti, či zaviedla takzvanú tranzakčnú daň. Opatrenia budú platiť od začiatku budúceho roka.


Zaujímavosťou je, že štátny tajomník na ministerstve kultúry, ktorý je Machalov nadriadený má mesačný plat 5980 eur vrátane paušálnych náhrad. Poslanec parlamentu si na rozdiel od Machalu mesačne bez paušálnych náhrad prilepší “len” o 4152 eur. 

Machalov plat však nedosahuje úroveň členov vlády. Napriek tomu, že sú platy ministrov zmrazené, Ficova vláda si schválila vysoké paušálne náhrady. Premiér Fico tak mesačne zarobí približne 11 tisíc eur.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj