Tatra banka ako dlhoročný partner SND a SNG rozmýšľa, či v spolupráci s inštitúciami pod Šimkovičovou pokračovať


Tatra banka prehodnocuje spoluprácu s SND a SNG.

Foto: Tatra banka ako dlhoročný partner SND a SNG rozmýšľa, či v spolupráci s inštitúciami pod Šimkovičovou pokračovať Foto: Facebook/SNG

Tatra banka prehodnocuje spoluprácu so Slovenským národným divadlom a galériou. V stanovisku uviedla, že ju nepriehľadná situácia v oboch inštitúciách znepokojuje. Obe inštitúcie vedú poverení nominanti ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (SNS). SND vedie Zuzana Ťapáková a SNG Miloš Timko.

Kultúrny výbor parlamentu sa rozhodol v oboch inštitúciách minulý týždeň vykonať poslanecký prieskum a poveril ním poslankyne Progresívneho Slovenska Zoru Jaurovú a Danu Kleinert. „Bolo to veľmi zvláštne, ešte to spracovávam. Ja som ešte nebola v inštitúcii, ktorú by viedli ľudia, ktorí ani nevedia, kde sa nachádzajú,“ povedala Jaurová.

Z prieskumu vyplynulo napríklad aj to, že šičky národného divadla pracujú na chodbách, jedálenských stoloch či pri bare. Je to tak preto, že im stále neboli sprístupnené náhradné priestory umelecko-dekoračných dielní v nákupnom centre v Lamači, ktoré nespĺňanú potrebné bezpečnostné štandardy. Ich pôvodné priestory na Mliekarenskej ulici sú aktuálne v rekonštrukcii. 



Keď ministerka kultúry odvolala riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku a riaditeľku SNG Alexandru Kusú, Tatra banka im vyjadrila podporu. „Obom by sme preto chceli poďakovať za to, čo pre umenie na Slovensku urobili, za ich profesionalitu, oddanosť a zanietenie, ktoré dokazovali dlhé roky počas nášho partnerstva. Ďakujeme aj za to, že svoje ambiciózne vízie dokázali premeniť na reálne úspechy. Vždy pre nás boli a ostanú vzorom inšpiratívneho líderstva a odvahy tvoriť vzácne veci pre celú spoločnosť,“ uviedla banka ešte v auguste. 

Generálnym partnerom divadla je od roku 2007 a partnerom galérie sa stala o desať rokov neskôr. Podporu inštitúcií prehodnocuje každý rok, ale v stanovisku sa vyjadrila, že je tentokrát ťažšie, než v iných obdobiach. „Je pritom pre nás dôležitá stabilita a predvídateľnosť ďalšieho vývoja. Principiálne dôležitým predpokladom je, aby všetky inštitúcie, ktoré podporujeme, konali spôsobom, v ktorom sú zachovávané a rešpektované hodnoty umeleckej slobody a rozmanitosti,“ cituje hovorkyňu banky Denník N



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj