Oskar Rózsa prehovoril, ako bude znieť upravená slovenská hymna. Spomalil som tempo, aranžmány som robil dva mesiace


Ako bude znieť nová slovenská hymna?

Foto: Oskar Rózsa prehovoril, ako bude znieť upravená slovenská hymna. Spomalil som tempo, aranžmány som robil dva mesiace Foto: Telegram/Martina Šimkovičová

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (SNS) nedávno oznámila svoj zámer zmeniť slovenskú hymnu. Jej novú podobu má vytvoriť Oskar Rózsa, ktorého si rezort najal bez výberového konania. Hudobník prvýkrát prehovoril o tom, ako by mala slovenská hymna znieť.

Zmena prichádza po 32 rokoch. Dejiny slovenskej hymny siahajú do obdobia štúrovcov, v roku 1918 sa stala súčasťou česko-slovenskej hymny. Od roku 1993 sa hrávajú jej prvé dve slohy v úprave skladateľa Martina Burlasa. 

Projekt nového aranžmánu štátnej hymny bol plánovaný už dlhšie. Myšlienka oživiť a modernizovať hymnu vznikla v roku 2011, keď Oskar Rózsa prvýkrát predložil svoj návrh ministerstvu kultúry. Dnešné vedenie rezortu sa v spolupráci so Slovenskou filharmóniou rozhodlo tento projekt po rokoch skutočne zrealizovať,“ uvádza rezort kultúry. 

Zmenu hymny obhajuje tým, že ju chce viac priblížiť aj mladým ľuďom, aby pri jej počúvaní cítili národnú hrdosť. Oskar Rózsa na zmene spolupracuje so Slovenskou filharmóniou, Bratislavským chlapčenským zborom a Detským zborom Slovenského rozhlasu.

Predstava dirigenta

Pre Denník N opísal, ako by mala nová podoba slovenskej hymny vyzerať. „Dovolil som si zopár úprav v rámci aranžmánu. Spomalil som tempo, namiesto tradičného molového záveru som dal kadenciu v durovej tónine a v refréne pripojil dievčenský a chlapčenský zbor. Aranžmány som robil dva mesiace,“ vraví. Aranžmán pozostáva zo 120 členov symfonického orchestra a miešaného zboru zloženom z troch telies. Celkové náklady, ktoré štát za hymnu zaplatí, nie sú zatiaľ zrejmé. Koncepcia návrhu aranžmánu bude stáť 9 950 eur.


Hudobník zároveň odmietol, že by išlo o politickú objednávku a takéto úvahy označil za absurdné. Svoj nápad zmeniť slovenskú hymnu ministerstvu ponúkol celkovo trikrát. Prvýkrát v roku 2011, keď bol ministrom Daniel Krajcer. 

Jeho dôvody meniť hymnu sú čisto hudobné. Rózsa tvrdí, že v súčasnosti mu pripomína dychovku. „Vždy ma škrelo, keď som niekde počul oficiálnu verziu našej hymny. Kým bola spájaná s českou, fungovalo to ako kontrast. No keď znie samostatne a nehrá to inštrumentálne zdatný orchester, už to je takmer dychovka s ubíjajúcimi činelmi alebo na hranici komédie. Ja som to vnútorne počul inak,“ vysvetľuje. 

Opozícia rozhodnutie ministerky meniť slovenskú hymnu kritizuje. Hnutie Slovensku to označilo za absurdné, aby sa v čase konsolidácie menila štátna hymna. „Ministerka Šimkovičová sa namiesto toho, aby riešila konkrétne problémy v rezorte, venuje zástupnej téme. Žiadame rezort kultúry, aby zverejnil dôvod predloženia zmeny hymny, a tiež náklady s tým spojené, ktoré rezort vynakladá na túto aktivitu ministerky Šimkovičovej,“ uviedla strana v stanovisku. 

Krok ministerky považujú za otázny aj ministri za Hlas-SD. Hymna je naša hrdosť a dôležitosť, ale možnože nie je v súčasnosti najväčší problém obyvateľov Slovenskej republiky zmeniť hymnu,“ vraví Raši. O nápade meniť hymnu nevedel ani minister Matúš Šutaj Eštok, ktorý sa Šimkovičovej s prekvapením pýtal, prečo ju chce meniť. 

Na kritiku verejnosti reagovala aj ministerka Šimkovičová. „Je zarážajúce, ako aj tá najkrajšia a najvznešenejšia myšlienka dokáže rozpútať vojnu,“ vraví. 




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj