Fico splnomocnenca Kotlára podržal. Vláda bude rokovať o jeho uznesení, vďaka ktorému chce nahliadať do chorobopisov


Robert Fico vyjadril Kotlárovi podporu. Vláda prerokuje jeho uznesenie

Foto: Fico splnomocnenca Kotlára podržal. Vláda bude rokovať o jeho uznesení, vďaka ktorému chce nahliadať do chorobopisov Foto: Facebook/Robert Fico

Premiér Robert Fico po rokovaní vlády otvorene podporil splnomocnenca pre prešetrenie manažmentu pandémie Petra Kotlára (SNS) v jeho snažení. Vláda sa má na jednom z najbližších rokovaní zaoberať návrhom uznesenia, ktoré splnomocnenec pripravil.

Jeho cieľom je definovať postoje vlády „k pokusom odobrať suverénnym štátom právo manažovať pandémie“ či uložiť ministrom úlohy získať informácie o „korupcii a nehospodárnom nakladaní s   finančnými prostriedkami použitými na nákup zdravotníckych pomôcok, vakcín, plošného testovania či prevádzkovanie MOM“. Ak vláda zistí protizákonné konanie, ministri by mali podľa uznesenia podať trestné oznámenie na konkrétneho alebo neznámeho páchateľa. 

Uvidí lekárske správy? 

Posledným bodom je posilnenie Kotlárových právomocí ako splnomocnenca. Už v minulosti sa vyjadril, že by v tomto prípade chcel prístup ku „všetkým dátam, dokumentom, lekárskym správam, záznamom, chorobopisom, úmrtným listom.“ Podľa zákona však chorobopisy, či lekárske správy a záznamy podliehajú zákonu o ochrane osobných údajov.

„Predseda vlády SR Robert Fico vyslovil Petrovi Kotlárovi plnú podporu pri jeho práci,“ uviedol Úrad vlády. Spolupracovať s ním chce aj ministerstvo vnútra, ktoré zriadilo pre prešetrenie pandémie špecializovaný tím. Peter Kotlár je vyštudovaný ortopéd z Martina, ktorý v minulosti pôsobil s Martinou Šimkovičovou (SNS) v dezinformačnom médiu TV Slovan. V roli splnomocnenca povedal napríklad aj to, že pandémia na Slovensku nebola a vo svojich vedeckých zisteniach sa odvolával na amerického lekára Richard Flemminga, ktorý bol v USA odsúdený za falšovanie svojich štúdií. 


Kotlárove výroky prekážali viacerým členom vlády. Otvorene o tom hovoril napríklad Tomáš Drucker (Hlas-SD) či bývala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Konanie splnomocnenca bolo jedným z dôvodov jej odstúpenia. 

Doteraz nebolo jasné, či vláda bude o Kotlárovom uznesení rokovať. Vyhlásil, že ak to vláda odmietne, vzdá sa svojej funkcie splnomocnenca a bude pokračovať v práci poslanca Národnej rady. „Uznesenie je napísané správne, neznesie kompromisy. Dajte o ňom na vláde, prosím, hlasovať,“ vravel Kotlár. 

Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka krok premiéra kritizoval. „Od nebezpečného konšpirátora Kotlára sa dištancuje už aj množstvo koaličných politikov. Robert Fico mu naopak vyjadruje podporu a sľubuje väčšie kompetencie. Takto smutne končí politik, ktorý mohol Slovensko zmeniť k lepšiemu viac ako ktokoľvek. Zatrpknutý, frustrovaný, túži už len po pomste. A z posledných síl takto prekrýva svoju drahotu, chaos a zlepenec,“ vraví. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj