Ako vyzerá Bratislava z výšky? Obyvateľ zverejnil fotografie výhľadu z Klingerky


Pohľad na Bratislavu z výškovej budovy Klingerka

Foto: Ako vyzerá Bratislava z výšky? Obyvateľ zverejnil fotografie výhľadu z Klingerky
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Maroš Draskóczy Mačuha

Hlavné mesto jeho obyvateľom denne poskytuje krásne výhľady. O jeden z nich sa podelil aj Bratislavčan Maroš, ktorý mal nedávno možnosť navštíviť 35-poschodovú budovu Klingerka. Na jej mieste kedysi stála textilná továreň, vyrábali v nej tapety, koženky či vrecia. Fabrika zamestnávala viac než tisíc robotníkov.

Zdroj: Slovenské národné múzeum

Dnes na mieste bývalej fabriky stojí administratívna budova. Zaujímavosťou bolo, že okolo Klingerky už v 19. storočí postavili domy, v ktorých bývali zamestnanci továrne. Celá lokalita s fabrikou dostala pomenovanie podľa jej zakladateľa Heinricha Klingera. Bývalú Klingerku nájdete v priestore medzi dnešnými ulicami Továrenská, Karadžičova, Čulenova a Bottova.

Klingerka na svoju dobu zamestnancom továrne ponúkala moderné bývanie spojené so sociálnym zabezpečením. „Továrenská kolónia pozostávala z troch trojpodlažných bytových domov a niekoľkých rodinných domčekov, ktoré vytvárali uzavretý celok so zelenými dvormi. Medzi bývaním jednotlivých skupín robotníkov boli rozdiely. Majstri mali k dispozícii dvojizbové byty, ostatní zamestnanci jednoizbové. Byty mali predsieň, kuchyňu a záchod, no aj týmto bytom, tak ako mnohým robotníckym, chýbali kúpeľne. Neďaleko však bol závodný klub s vaňami a sprchami na prízemí, ktoré mohli rodiny za primeraný poplatok využiť,“ uvádza magazín Spojená Bratislava.

Zdroj: FB / Maroš Draškóczy Mačuha

Dnešná Klingerka ponúka krásny výhľad na Bratislavu. Viac fotografií nájdete v našom albume.






Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj