Šoféri sa sporia pre križovatku na Prievozskej. Značenie treba premaľovať a doplniť, navrhuje dopravný analytik


Bratislavčania sa pohádali pre križovatku na Prievozskej

Foto: Šoféri sa sporia pre križovatku na Prievozskej. Značenie treba premaľovať a doplniť, navrhuje dopravný analytik Foto: Facebook/ECHO Ružinovčanov

Medzi Bratislavčanmi vznikol spor pre križovatku na Prievozskej ulici. Jeden z nich upozornil na to, že niektoré autá blokujú otáčací pruh, ktorý je zároveň odbočovacím pruhom. 

Týmto príspevkom by som chcela poprosiť všetkých vodičov, ktorí dostali vodičák od pediatra, veterinára alebo iného odborníka v obore, aby navštívili znova autoškolu a dali sa preskúšať. Chodievam týmto úsekom skoro denne a množstvo ľudí, ktorí stoja a brzdia celý otáčací pruh (áno, slúži aj na odbočovanie cez križovatku), lebo čakajú na zelenú na semafore, je reálne zarážajúce. Zvislé dopravné značenie Daj prednosť v jazde tam nie je len tak pre srandu,“ napísal anonym. 

S týmto názorom súhlasí aj Peter, ktorý kompetentným odporúča, aby odstránili nadbytočný semafor. „Zbytočne robí zmätok nielen Slovákom, ale aj cudzincom,“ objasňuje. Daniel zas tvrdí, že v pruhu je možné odbočovať len, ak svieti zelená. Inak sú autá nútené v pruhu stáť. Podobná situácia vzniká aj v otáčanom pruhu na Bajkalskej ulici. 


„Nejde o nevedomosť vodičov, ale o nejasne riešenú križovatku. Ako už bolo napísané, semafor je na úrovni križovatky a nie je so šípkou, ale plným kruhom, čiže červená platí pre všetky smery. Taktiež trojuholník neruší semafor. Tak ako máte trojuholník na tom istom stĺpe so semaforom na pravej strane fotky, tieto dve značenia sa nevylučujú,“ myslí si Radka. 

Križovatka na Prievozskej je predmetom sporov už roky. „Jediné, čo ostatným vodičom zostáva, ak prvý vodič čaká na semafore, ktorý pre neho nie je určený, je zatrúbiť a tak vodiča upozorniť na hroziace nebezpečenstvo. Lebo s najväčšou pravdepodobnosťou po naskočení zelenej dupne na plyn a v nasledujúcej križovatke nedá prednosť,“ komentuje situáciu dopravný analytik Jozef Drahovský.

Podľa neho by sa malo vodorovné značenie premaľovať tak, aby bolo zrozumiteľnejšie. Navrhuje aj doplniť stĺp a značku Prikázaný smer obchádzania ostrovčeka tak, aby vodiči, ktorí sa chcú otočiť, pochopili, že semafor nie je pre nich. Tiež chce značku Daj prednosť v jazde doplniť o Prikázaný smer jazdy vľavo a doplniť prerušované svetlo, v protismere nahradiť semafor len prerušovaným svetlom a doplniť značku Hlavná cesta pre vozidlá prichádzajúce zo stredu križovatky.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj