Hrozí na Devínskej Kobyle a vo Vydrici ťažba dreva? Štát údajne chce v lesoch nad Bratislavou znížiť stupeň ochrany


Bude sa v prírodných rezerváciách nad Bratislavou ťažiť drevo?

Foto: Hrozí na Devínskej Kobyle a vo Vydrici ťažba dreva? Štát údajne chce v lesoch nad Bratislavou znížiť stupeň ochrany Foto: CHKO Malé Karpaty

Územie Malých Karpát nad hlavným mestom spravujú mestské lesy a sú súčasťou Bratislavského lesoparku. Zvlášť cenné územia tvoria dve prírodné rezervácie, v ktorých je ťažba dreva obmedzená. Ide o Devínsku Kobylu a Vydricu, ktoré sú súčasne obľúbeným výletným miestom obyvateľov Bratislavy.

„Z viacerých zdrojov sa mi dostala informácia, že úradníci v rezorte ministra Tarabu už pripravili návrh na plošné zníženie stupňa ochrany v týchto rezerváciách zo súčasného 5. stupňa na 4. stupeň. Zmena sa má prezentovať ako ústupok obhospodarovateľom, ktorým uľahčí napríklad spriechodňovanie chodníkov a odstraňovanie nebezpečných stromov v ich blízkosti, čo je dlho nevyriešený problém, ktorý samospráva vníma ako ohrozenie bezpečnosti obyvateľov,“ cituje Denník N bývalého štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Michala Kiču, ktorý sa politicky angažuje v mimoparlamentnej strane Demokrati.

Požiadavku ministerstva životného prostredia na zníženie stupňa ochrany priznáva aj bratislavský magistrát. „Je iniciatívou ministerstva. Podrobnosti návrhu nám však zatiaľ neboli predložené,“ vyhlásila bratislavská samospráva.

FB Mestské lesy Bratislava

Územie Devínskej Kobyly je vo vlastníctve štátu, Vydricu vlastní z 80 percent hlavné mesto, zvyšok štátne lesy. Znížiť stupeň ochrany je podľa súčasných zákonov možné len tak, že sa doterajšie rezervácie zrušia a vyhlásia sa nové v ktorých bude ochrana znížená.


V oboch rezerváciách v súčasnosti platí najprísnejší 5. stupeň ochrany, ministerstvo životného prostredia vedené Tomášom Tarabom údajne presadzuje 4. stupeň. „K tomuto sa budeme vedieť vyjadriť, až keď ministerstvo predstaví konkrétny návrh prehodnotenia stupňa ochrany,“ povedal bratislavský viceprimátor Jakub Mrva.

Magistrát súčasne odmieta úvahy o tom, že by mestské lesy rokovali o zrušení rezervácií. Jeho snahou je podľa viceprimátora Mrvu lepšie manažovanie odstraňovania stromou, ktoré môžu byť nebezpečné pri pohybe ľudí na značených turistických trasách. „Dôvodom účasti mestských lesov na rokovaniach bola snaha o zrýchlenie a flexibilitu pri vydávaní výnimiek, aby mohli včas odstraňovať nebezpečné stromy pri značených trasách, keďže rezervácia Vydrica je obľúbeným miestom na rekreáciu so značným pohybom ľudí.“

Bývalý štátny tajomník Kiča však upozorňuje, že cieľom ministerstva je dosiahnuť ťažbu aj v súčasných rezerváciách. „Ako také ‚bežné obhospodarovanie‘ vyzerá, sa môžeme presvedčiť na vlastné oči prakticky kdekoľvek v hospodárskych lesoch v Malých Karpatoch či hocikde inde na Slovensku. Masívne výruby, pohyby ťažkej techniky v lesných porastoch a plné kamióny dreva jazdiace po turistických a cyklistických chodníkoch tak môžu byť už onedlho novou realitou aj pre tieto v súčasnosti prísne chránené územia.“ Rovnaký názor majú aj ochranári, ktorí tvrdia, že jedinou zárukou proti hospodárskej ťažbe je 5. stupeň ochrany, ktorý rezervácie majú v súčasnosti.

FB Mestské lesy Bratislava



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj