Šimkovičová chce meniť slovenskú hymnu. Na nahrávanie dohliada osobne, najala si aj známeho hudobníka


Ministerka kultúry plánuje novú podobu štátnej hymny

Foto: Šimkovičová chce meniť slovenskú hymnu. Na nahrávanie dohliada osobne, najala si aj známeho hudobníka Foto: FB Martina Šimkovičová / Wikipédia

Poriadne prekvapenie si prichystala ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Pripravuje totiž novú podobu slovenskej štátnej hymny. A to dokonca osobne - ministerka totiž na nahrávanie priamo dohliada.

„Chystáme tam veľké prekvapenie,“ citujú vyjadrenie Šimkovičovej Aktuality, ktoré o novej podobe štátnej hymny informovali ako prvé. Bližšie informácie o tom, ako by hymna po novom mala znieť však už neprezradila.

Podľa Aktualít by sa nemala zmeniť melódia ani text hymny. Tou je tradične skladba „Nad Tatrou sa blýska.“ Od roku 1918 bola súčasťou československej hymny prvá sloha tejto skladby, od roku 1993 tvoria štátnu hymnu dve slohy. Melódia vychádza z ľudovej piesne Kopala studienku, text napísal básnik Janko Matúška v 19. storočí.

Inú hymnu malo Slovensku len v rokoch 1939 až 1945, kedy počas tzv. Slovenského štátu vybrali za hymnu skladbu „Hej Slováci“ s melódiou známej slovanskej hymnickej piesne.



Ministerka poverila novým spracovaním hymny známeho hudobníka Oskara Rózsu. Ako Aktuality informujú, zrejme pôjde o veľký projekt.  Spolupracovať má na ňom orchester, filharmonický zbor aj dva detské súbory - Detský a dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu a Bratislavský chlapčenský zbor.Okrem Šimkovičovej na nahrávanie osobne dohliada aj „šedá eminencia“ ministerstva kultúry Lukáš Machala.

Oskar Rózsa je synom speváčky Evy Biháryovej. Absolvoval konzervatórium a potom štúdium hudby na Vysokej škole múzických umení. Hrá na basovú gitaru, klavír, bicie, či elektronické klávesové nástroje. Okrem hrania sa venuje aj skladaniu hudby, je producentom a dirigentom. V minulosti spolupracoval napríklad s Dežom Ursinym, Richardom Müllerom, Jarom Filipom, Mariánom Vargom, Janou Kirschner, Čistými Tvarmi, či Ivanom Táslerom. Hudobne sa venuje predovšetkým džezu a funky, je manželom speváčky Zdeny Prednej, s ktorou momentálne býva v Banskej Štiavnici.

Na prípadnú zmenu podoby štátnej hymny zareagoval pred dnešným rokovaním vlády minister školstva Tomáš Drucker. Denník N informuje o tom, že politik Hlasu na zmenu nevidí žiadny dôvod.




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj