Štyri tipy ako si vybrať kvalitnú očnú kliniku


Lifestyle

Foto: Štyri tipy ako si vybrať kvalitnú očnú kliniku

Rozhodujete sa pre očnú kliniku, na ktorej by ste podstúpili laserovú operáciu očí alebo iný zákrok? Poradíme vám, na čo si pri jej výbere dať pozor.

Zrak je náš najdôležitejší zmysel a operácia očí nie je ako kúpa topánok - neviete ich vrátiť, ak vám “nesadnú”. Ak raz podstúpite napríklad laserovú operáciu očí na odstránenie krátkozrakosti, ďalekozrakosti, astigmatizmu, sivého zákalu či presbyopie, prípadne iného očného ochorenia, len ťažko ju vziať späť, ak sa niečo nepodarí. Preto starostlivo zvážte, u koho a ako sa necháte operovať. Dôležité nie je za koľko, ale čo a ako.

Aké kritéria vziať pri výbere očnej kliniky do úvahy?

1. Pacienti sú s nimi spokojní

Pri výbere kliniky a konkrétnej operačnej metódy si doprajte čas. Veľa zisťujte, pýtajte sa a preverujte. Podstúpil niekto z vášho okolia podobný operačný zákrok, o aký máte záujem? Požiadajte ho, aby sa s vami podelil o svoje skúsenosti.

Ak ste si vyhliadli konkrétnu kliniku, skúste o nej nájsť čo najviac informácií - recenzie od pacientov. Ako boli spokojní s kvalitou samotného zákroku, prístupom personálu, čistotou kliniky? Akým zákrokom či vyšetreniam sa očná klinika venuje?

Usilujte sa nájsť aj čo najviac informácií o samotných lekároch, ktorí na klinike pôsobia. Aké majú vzdelanie, prax, skúsenosti? Venujú sa očnej mikrochirurgii dlhé roky? Sú špecialistami na niektoré zákroky?

2. Používajú bezpečné, certifikované a spoľahlivé metódy a prístroje etablované vo svete

Nenechajte sa zlákať len výhodnou cenou zákroku, ale informujte sa, akou operačnou metódou a pomocou akých prístrojov konkrétna klinika zákroky vykonáva. Používajú certifikovanú, bezpečnú technológiu, ktorá je vo svete známa a overená?

Ak máte záujem o refrakčnú výmenu šošovky v prípade odstránenia sivého zákalu či stareckej slabozrakosti, pýtajte sa na kvalitu, pôvod a certifikáciu vnútroočných implantátov. Odkiaľ implantáty pochádzajú? Z akého sú materiálu a aká je ich kompatibilita s ľudským telom? Je na ne záruka? Máte možnosť si vybrať medzi viacerými typmi šošoviek?

Ak vás niektorá klinika oslovila, dohodnite si na nej nezáväznú konzultáciu a o všetkom sa podrobne informujte. Spoľahlivá klinika vám o zákroku ochotne poskytne čo najviac informácií.

3. Vykonávajú operácie očí na mieru každému pacientovi

Informujte sa, akým spôsobom klinika operácie očí vykonáva. Bude to napríklad laserové odstránenie krátkozrakosti na mieru, teda na základe individuálnych parametrov, vlastností a potrieb vášho oka? Alebo pôjde len o paušálne odstránenie mínusových dioptrií, bez ohľadu na vašu jedinečnosť?

Oko každého pacienta je jedinečné podobne, ako odtlačok prsta. Má nespočetne veľa drobných individuálnych odchýliek. Každý zákrok by preto mal byť vykonávaný presne na mieru detailným vlastnostiam, anatomickej štruktúre a jedinečným chybám daného oka. Treba veľmi individuálne posúdiť, ktorý zákrok je pre pacienta najvhodnejší nielen vzhľadom na jeho zdravotný stav, ale aj životný štýl. Iné riešenia sa navrhujú pacientom, ktorí vo voľnom čase intenzívne čítajú knihy, lúštia krížovky alebo športujú než ľuďom, ktorí najmä pozerajú do počítača. Zrak krajčírky pracujúcej v hale osvetlenej neónkami, má iné nároky než zrak záhradníka,” upozorňuje MUDr. Pavol Veselý, očný mikrochirurg z VESELY Očná Klinika.

4. Zaujímajú sa o vás, váš zdravotný stav a životný štýl

Vaše oči sú pre nich jedinečné. Počas vstupného vyšetrenia by sa vás lekári mali pýtať aj na vaše zamestnanie, koníčky či každodenné zvyky, aby vám mohli odporučiť zákrok presne na mieru vašim potrebám a životnému štýlu. „Kvalitná klinika by mala myslieť na to, že nový zrak ovplyvní celý váš budúci život,” hovorí MUDr. Veselý.



Zdroj: Inzercia/PR článok

Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj