FOTO: Za návrh ako vyriešiť Kamenné námestie dostala študentka STU prestížnu cenu, obnoví sa však podľa starého plánu


Kamenné námestie patrí medzi najzanedbanejšie časti centra Bratislavy

FOTO: Za návrh ako vyriešiť Kamenné námestie dostala študentka STU prestížnu cenu, obnoví sa však podľa starého plánu
Galéria: 4 fotky
Foto: Henrieta Horváthová / YIM.BA

Hanba Bratislavy, nedôstojné centrum hlavného mesta. Aj takéto prívlastky dostáva Kamenné námestie, ktoré leží v tesnej blízkosti Námestia SNP a patrí k najfrekventovanejším verejným priestorom hlavného mesta. Lokalita je známa nielen neusporiadanou výstavbou, zanedbaným asfaltom na chodníkoch a samotnom námestí, ale aj skupinkami bezdomovcom.

Ako zmeniť Kamenné námestie na reprezentatívnu časť Bratislavy? Vo svojej diplomovej práci sa na to podujala študentka Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity Henrieta Horváthová. A návrh spracovala tak kvalitne, že zaň dostala prestížnu cenu profesora Jozefa Lacka.

„Cieľom je vytvorenie urbanisticko-architektonického návrhu, ktorý má doplniť nekompaktnú zástavbu na Kamennom námestí v Bratislave. Situácia v blízkosti bratislavských ikon – bytového domu Manderlák, komplexu Prior a hotela Kyjev – ostala nedoriešená aj napriek rôznym urbanisticko-architektonickým súťažiam.“ napísala podľa magazínu Yim.ba študentka v úvode práce.


Súčasný stav Kamenného priestoru je podľa návrhu nielen nedôstojný, ale negatívne ovplyvňuje aj ďalšie časti centra Bratislavy. Riešenie vidí vo vybudovaní nového komplexu na námestí, ktorý by typovo dopĺňal hodnotnú staršiu architektúru. „Súčasťou návrhu je osempodlažný polyfunkčný objekt, ktorý spája občiansku vybavenosť s bývaním, a osemnásťpodlažný objekt hotela. Obe navrhované stavby by zároveň disponovali aj trojpodlažnou podzemnou garážou. Toto riešenie by do lokality prinieslo až 328 nových parkovacích miest,“ uvádza o návrhu magazín Yim.ba.

Nápad Henriety Horváthovej sa však pravdepodobne nikdy realizovať nebude. Pre Kamenné námestie je schválený plán revitalizácie, ktorý ráta predovšetkým s vytvorením oddychovej zóny s mestskou zeleňou.

„Hlavné mesto naznačuje, že prvá etapa rekonštrukcie Námestia SNP začne už v priebehu roka 2025. Týkať sa bude plôch medzi Hurbanovým námestím a Treskoňovou ulicou, teda okolia pamätníku SNP. Ide o najmenej náročnú etapu. Ďalšie totiž počítajú s úpravou električkovej trate či presunom zastávok. Úprava spodnej časti námestia a Kamenného námestia má prísť na rad ako posledná. S ohľadom na očakávané vysoké náklady to môže byť aj na konci tohto desaťročia, dokonca v budúcom,“ uvádza podorbnosti magazín.

Zdroj: Metropolitný inštitút / YIM.BA

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj