Až 2500 lekárov je pripravených podať do konca mesiaca výpovede. Visolajský žiada o stretnutie Fica


Personálny kolaps v slovenskom zdravotníctve

Foto: Až 2500 lekárov je pripravených podať do konca mesiaca výpovede. Visolajský žiada o stretnutie Fica Foto: FB Robert Fico / FB LOZ

Personálny kolaps v zdravotníctve. Tak definuje aktuálny stav v slovenských nemocniciach Lekárske odborové združenie. Jeho predseda Peter Visolajský dnes vyhlásil, že doteraz zozbierali takmer 2500 výpovedí nemocničných lekárov. Ak vláda nenájde riešenia na zlepšenie zdravotníctva, podať ich chcú do konca októbra.

„Nemáme nové požiadavky, jedinou je, aby vláda zastavila tranformáciu štátnych nemocníc na akciové spoločnosti,“ povedal na tlačovej konferencii Visolajský. Vláda podľa neho nedokázala splniť ani osem bodov z memoranda, ktoré s vládou lekári podpísali v roku 2022. Visolajský žiada o priame rokovanie s premiérom Robertom Ficom. „Vláda robí zmeny v zdravotníctve len ak je hrozba výpovedí lekárov. Ak výpovede stiahneme, nič sa nedeje,“ dodal Visolajský.

Lekári výpovede neplánujú podať len kvôli zmrazeniu platov zdravotných sestier, ktoré je súčasťou takzvaného konsolidačného balíčka. Aj pri tejto téme však LOZ tvrdí, že šetriť treba na inom mieste. Zmrazenie platov podľa lekárov ešte viac posilní odchod kvalifikovaných sestier zo Slovenska.


 

Zdravotníctvo funguje perfektne pre finančné skupiny a oligrachov. Šetriť treba peniaze na biznise v zdravotníctve, nie na platoch sestier. Odmietame, aby sme sa mali skladať na majetky pána Chreneka a Haščáka,“ odznelo na tlačovej konferencii LOZ, čím narážali na rebríček najbohatších ľudí podľa Forbes, kde sa obaja umiestnili.




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj