Polícia zakladá špecializovaný tím na vyšetrovanie pandémie, spolupracovať bude aj Kotlár


Polícia zakladá špecializovaný tím na vyšetrovanie pandémie

Foto: Polícia zakladá špecializovaný tím na vyšetrovanie pandémie, spolupracovať bude aj Kotlár Foto: Facebook/Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) oznámil, že polícia zriaďuje špecializovaný vyšetrovací tím, ktorý má preveriť korupciu a nelegálne hospodárenie počas pandémie koronavírusu. Manažment pandémie doteraz vyšetroval splnomocnenec Peter Kotlár (SNS). 

„Všetci si zaslúžime poznať odpoveď na to, kto je zodpovedný aj trestnoprávne za zbytočne vyhasnutých 20-tisíc ľudí počas pandémie covidu,“ tvrdil na tlačovej konferencii minister Šutaj Eštok. Pandémii sa doteraz venoval vyštudovaný ortopéd Peter Kotlár, ktorý pred vstupom do politiky pôsobil spolu s ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou (SNS) v dezinformačnom médiu TV Slovan. Nedávno odbornú verejnosť pobúril svojimi výrokmi o tom, že pandémia na Slovensku nebola. 

Šutaj Eštok sa na tlačovej konferencii vyjadril, že splnomocnenec súčasťou tímu nebude, polícia s ním však bude spolupracovať.

Práve Kotlárovo vyšetrovanie pandémie bolo jedným z dôvodov, ktoré bývalá ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) uviedla pri svojej rezignácii. „Povedzte mi, ako je možné, že na jednej strane má minister zdravotníctva upratať roky neriešený rezort a na druhej strane sa zaoberať tým, či tu je alebo nie je pandémia, či vakcína mení DNA a iné dezinformačné a zavádzajúce tvrdenia. S nevedeckými faktami sa bojovať nedá. Skutočne ma mrzí, že vo vládnej koalícii nachádzajú podporu myšlienky pána splnomocnenca,“ povedala Dolinková.



Eštok verejnosť ubezpečil, že špecializovaný vyšetrovací tím bude postupovať na základe dôkazov a faktov. Vyšetrovať má prideľovanie financií MOM-kám, predražené nákupy zdravotníckeho materiálu či vakcín a tiež 20-tisíc úmrtí na ochorenie koronavírusu.

Policajný prezident Ľubomír Solák tvrdí, že polícia pristúpila k špecializovanému tímu až teraz, pretože vyšetrovacie tempo nebolo dostatočné. V súčasnosti je v tejto veci vedené trestné stíhanie, ktoré dozoruje generálna prokuratúra. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj