Vodiči v Rači častujú chodcov nadávkami pri prechode cez cestu. Značku však zakrýva strom a priechod nie je nakreslený


Neviditeľný priechod pre chodcov v Rači

Foto: Vodiči v Rači častujú chodcov nadávkami pri prechode cez cestu. Značku však zakrýva strom a priechod nie je nakreslený Foto: FB Dária Ostrochovská Janská

Nepríjemnú situáciu pri prechode cez cestu zažíva v Rači mladá mamička na prechádzkach s kočiarom. Napriek tomu, že vodičov na miesto určené pre priechod chodcov upozorňuje značka, mladá žena je vystavená nadávkam a vulgarizmom. Dôvod? Množstvo vodičov zrejme ani netuší, že značka na chodníku stojí. Zakrýva ju totiž koruna mohutného stromu z vedľajšieho pozemku.

„Nezvyknem dávať príspevky, ale končiť denno dennú prechádzku častovaná najhrubšími vulgarizmami od šoférov, keď prechádzam s dvojkočíkom (má skoro šírku auta) cez riadne, zvislým značením označený prechod pre chodcov, ktoré žiaľ cez korunu stromu nie je dobre vidieť, ma už naozaj nebaví. Viem, že primitivizmus spolu s hlúposťou touto cestou nevyriešim, avšak ak sa tu nájde majiteľ stromu a ostrihá ho, veľmi to pomôže,“ apeluje mamička Dária.

Podľa ďalších diskutujúcich však pomôcť nemusí ani to, aby bola značka dobre viditeľná aj pre vodičov z cesty. Na novej vozovke totiž stále chýba vodorovné značenie prechodu s typickými farebnými pásmi, teda klasická zebra. “Chápem, ale fakt neviem či by som chodil na prechádzky s deťmi v kočíku zrovna tam, kde je v podstate ešte stále stavenisko a keďže na ceste značenie ešte nie je a na stĺpe ho tiež vidieť nie je - ako asi tak majú šoféri vedieť že tam bol niekedy prechod?,” zareagoval Martin. 

Na ceste tak môžu vznikať nielen incidenty medzi vodičmi a chodcami, ale aj nebezpečné situácie. Vodiči značku kvôli stromu nevidia a klasický priechod, ktorý by ich na chodcov upozornil, na novoopravenej zatiaľ vozovke nie je.


„Nemyslím si, žiaľ, že ostrihanie stromu tomu pomôže,“ napísala Jana. „Tiež si myslím, že pokým na ceste nedokončia vodorovné značenie prechodu pre chodcov, je príliš nebezpečné spoliehať sa na značku na stĺpe prekrytú stromom,“ dodala Mária.

Podľa vyhlášky ministerstva vnútra však musia byť zvislé dopravné značky dobre viditeľné. Umiestnenie značky v Rači, kde ju zakrýva koruna stromu, teda nie je v súlade s predpisom. „Použité zvislé dopravné značky, dopravné zariadenia a vodorovné dopravné značky v cestnej premávke musia byť včas viditeľné z dostatočnej vzdialenosti a počas celej doby použitia musia poskytovať úplný a jednoznačný výklad,“ uvádza zákon.

Tomáš mladej mamičke odporúča obrátiť sa na račiansku samosprávu. Napriek tomu, že strom pravdepodobne stojí na súkromnom pozemku, jeho koruna zasahuje do verejného priestoru „Najjednoduchšie je napísať na miestny urad, opísať situáciu a požiadať o orez dreviny,“ odporúča mladej žene.

O stanovisko sme požiadali starostu Rače, po jeho odpovedi článok doplníme.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj