Po štyroch mesiacoch sa na obrazovky Markízy vracia Na telo. Čo vieme o novej moderátorke Karolíne Lacovej?


Kto je moderátorka Na telo Karolína Lacová?

Foto: Po štyroch mesiacoch sa na obrazovky Markízy vracia Na telo. Čo vieme o novej moderátorke Karolíne Lacovej? Foto: TV Markíza

Dlhoročného moderátora Michala Kovačiča túto nedeľu v politickej relácii Na telo nahradí Karolína Lacová. Bývalá moderátorka STVR prichádza do konkurenčnej televízie v turbulentných časoch. Jej predchodca a iní redaktori spravodajstva prehovorili pred letom o cenzúre, ktorá sa v televízii diala. Časť zamestnancov počas leta vstúpila do štrajkovej pohotovosti, exmoderátor Kovačič z televízie napokon odišiel. Kto je Karolína Lacová a prečo prichádza do Markízy?

Pani Lacová, potichu

Hádam najpamätnejšia relácia Sobotných dialógov bola práve pred druhým kolom prezidentských volieb. Vo vôbec prvom dueli sa stretli kandidáti Peter Pellegrini a Ivan Korčok, ktorý moderátorku Lacovú zahriakol počas živého prenosu. 

Keď začal rozprávať o téme rozkolu strán Smer-SD a Hlas-SD, moderátorka ho prerušila. „Pani Lacová, potichu,“ reagoval Korčok. Svoju chybu si uvedomil už počas vysielania a moderátorke sa ospravedlnil. „Nebudeme si hádam hovoriť, kto má byť potichu,“ povedala mu. 

Ako redaktorka bývalej RTVS (dnes STVR) pracovala sedem rokov. Predtým pracovala tri roky v Tlačovej agentúre Slovenskej republiky. Vyštudovala gymnázium vo Vrábloch a Univerzitu Konštantína Filozofa v Nitre.

Moderátorské začiatky

„Prvá príležitosť moderovať politické diskusie prišla v RTVS. V podstate ma do toho donútili. Ja som sa tomu bránila a bránila, a nakoniec som to robila. Bolo to rozhodnutie zhora. Dnes som za to vďačná,“ opisuje pre TV Markíza Lacová svoje začiatky v moderovaní duelov. 

Pamätám si moju úplne prvú politickú debatu, kedy mi neprišiel jeden z hostí. Bolo to ešte v parlamente a mala som tam len opozičného politika. Nebohý Jaroslav Paška (SNS) vtedy meškal sedem minút. Bol to krst ohňom, videla som vtedy načerveno, načierno,“ vraví moderátorka. 


Ešte predtým, než bol Lacovej príchod do Markízy oficiálne oznámený, Michal Kovačič ju varoval, aby si novú prácu dobre rozmyslela. 

„Na mieste Karolíny by som si dobre premyslel, či prejsť z marazmu STVR do ďalšieho marazmu,“ povedal. O tom, čo sa v televízii deje, prehovoril ešte pred letnou prestávkou, tesne pred koncom vysielacej sezóny. Kovačič varoval pred orbanizáciou slovenských médií. 


„Boj o podobu spravodajstva televízie Markíza prebieha už celé mesiace. Čelíme tlakom nielen od politikov, ale aj od vlastného vedenia. Pokusy o cenzúru v diskusiách začali hneď začiatkom roka a dennodenným tlakom krátko na to čelili aj Televízne noviny,“ povedal v závere relácie Na telo. Po jej odvysielaní dostal hodinovú výpoveď.

Postavili sa však zaňho jeho kolegovia. Vyše 120 zamestnancov Markízy podpísalo list na podporu Michala Kovačiča a vstúpili do štrajkovej pohotovosti. Kovačič v tom čase šéfoval odborom a zamestnanci argumentovali tým, že televízia pri jeho prepustení porušila zákonník práce. Kovačič počas leta oznámil, že sa preto chystá televíziu žalovať. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj