Bratislavčania stále smútia za zbúraným PKO. Prežili sme tam tanečnú, venček, beánie, ako sme to mohli dopustiť...


Bratislavčania spomínajú, aký bol bývalý PKO kedysi

Foto: Bratislavčania stále smútia za zbúraným PKO. Prežili sme tam tanečnú, venček, beánie, ako sme to mohli dopustiť... Foto: Google Maps

Bratislavčania spomínajú, ako na nábreží Dunaja kedysi stál PKO (Park kultúry a oddychu). Konali sa tam rôzne kultúrne akcie, výstavy či veľtrhy. Budovu zbúrali v roku 2019, pozemok kúpil developer Henbury Development bez verejnej súťaže či diskusie. Starostom Starého Mesta bol v tom čase Andrej Ďurkovský, ktorý predaj umožnil.

Proti búraniu vznikla dokonca aj petícia, ktorú podpísali známe osobnosti. Bol medzi nimi napríklad básnik Ľubomír Feldek či spisovateľ Milan Rúfus, režisér Jiří Menzel, herec Milan Lasica či hudobník Peter Zajíček. Pri PKO napokon postavili River Park a mesto sa s developerom napokon ústne dohodlo, že môže starú budovu PKO zbúrať, ak investuje do mestskej promenády, zachová cenné artefakty a postaví aj námestie, kde vznikne planetárium a mediatéka. 

„Neviem ako sme mohli dopustiť zbúranie. Kus histórie Bratislavy. Prežili sme v PKO tanečnú, venček, beánie, plesy, Zlatú lýru a koncerty. Kto nesie zodpovednosť, primátor bol Kresánek, tuším. Niekto sa nabalil. Teraz zbúranisko. Bohatí budú stavať rezidenciu. Nuž, keď im to dovolíme,“ spomína Bratislavčanka Ľubica. 

Bratislavčania nezabudli

Z vyjadrení domácich je zrejmé, že zbúranie PKO v nich vzbudzuje negatívne emócie aj dnes. Mnohí v ňom zažili prvé veľké oslavy či stužkové. Jozef tvrdí, že zbúrané bolo na hranici zákona a kompetentní by mali zvážiť, či ho nepostavia opäť. 

„Bolo tam stále živo. A nebolo to v blízkosti domov, Dunaj, park, lavičky, miesto na oddych aj mimo akcii. Likvidáciu PKO vnímam ako veľké zlyhanie kompetentných,“ spomína Oľga. Na svoje v PKO prišiel každý. Seniori, tínedžeri či ľudia v strednom veku. Bol to priestor pre každého. Teraz po ňom Bratislavčanom ostal len prázdny pozemok a spomienky. 



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj