FOTO: Dušan z Perneku našiel na Záhorí obrovský vatovec. Ľudia sa smejú, že v lesoch rastú rezne


Najnovšie hubárske úlovky na Záhorí

FOTO: Dušan z Perneku našiel na Záhorí obrovský vatovec. Ľudia sa smejú, že v lesoch rastú rezne
Galéria: 8 fotiek
Foto: FB Rasto Zamecnik / FB Dušanko Čermák

Hubárska sezóna sa naplno rozbehla aj v okolí Bratislavy. Krásne úlovky sa hubárom podarilo nájsť predovšetkým na Záhorí. Nejde len o bedle, ktorých je naozaj veľa, ale aj o iné druhy húb - dubáky, či rýdziky. Nadšených hubárov poteší aj vatovec. Týmto hubám praje aj aktuálne počasie a ak ich v lese nájdete, určite vám urobia radosť v kuchyni. V čase ich sezóny sa vášniví hubári smejú, že v lesoch začali rásť rezne.

Obrovský vatovec našiel na Záhorí Dušan Čermák. Nadšený milovník prírody nám prezradil, že sa hubárčeniu venuje od malička a práve vatovce sú jeho obľúbené huby.

Vatovec obrovský je huba, ktorú jej pomenovanie plne vystihuje. Hmotnosť môže mať až 4 kilogramy a veľkosť v priemere až 50 centimetrov. „Vatovce rastú od júna do septembra prevažne na lúkach a lesných čistinkách, riedkych čistinkách lesov, v riedkych borovicových lesoch a skôr na suchých miestach. Charakteristické miesta sú mladé borovicové leso-čistinky, kde sa vatovce vyskytujú v rodinkách v kruhovom priestore s priemerom asi 10 metrov,“ informuje o vatovcoch internetová enycklopédia.

Vatovce sú obľúbené pre svoju veľkosť a nakoľko ide o jedlú hubu, výborne sa uplatnia pri varení. „Kým je vnútrajšok plodníc ešte biely a pružný, dajú sa jesť. Krájajú sa na plátky a pripravujú sa na spôsob viedenských rezňov,“ píše o využití vatovcov špecializovaný portál Na huby.


Vyskúšať môžete tento recept:

Vatovec nakrájame na 1,5 cm hrubé plátky a odstránime vrchnú šupku. Očistené neosolené plátky vatovca obalíme postupne najprv v hladkej múke, potom v osolenom mlieku s vajcom a vegetou a nakoniec v strúhanke. Obalené plátky huby vysmážame na horúcom oleji do zlatova z oboch strán. Hotové podávame na krajíčku chleba.

Okrem nádherného vatovca Dušanovi Čermákovi v posledných dňoch radosť urobili aj rýdziky, ktorých nazbieral plný košík.

Zdroj: Dušan Čermák


Na Záhorí sa však asi najlepšie darí bedliam. Skúsený hubár Rasťo svoje najnovšie skúsenosti v známej skupine na sociálnej sieti opísal takto: Tie bedle sa idú tento rok zblázniť. Mal som si do lesa zobrať fúrik. Niečo dosť som rozdal, niečo si vypražíme a niečo pôjde na spôsob držkovej. Veľa malých mikrofónov ešte zostalo v lese na dorast.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj