FOTO: Kde a kedy pozorovať unikátnu kométu? Stále ju môžete vidieť voľným okom


Aj na Slovensku sú stále dobré podmienky na pozorovanie unikátnej kométy

FOTO: Kde a kedy pozorovať unikátnu kométu? Stále ju môžete vidieť voľným okom
Galéria: 4 fotky
Foto: FB SHMÚ

Zaujímavé nebeské divadlo môžeme pozorovať aj na území Slovenska. A to dokonca voľným okom. Nestáva sa často, aby vesmírne teleso ako je kométa bolo tak blízko našej planéte. Prelet kométy Tsuchinshan - Atlas je preto príležitosťou, ktorý si nenechajú ujsť nielen astronómovia, ale ani nadšenci vesmíru.

„Kométu je možné uzrieť každý deň tesne po západe slnka nad západným až juhozápadným obzorom, čo je takmer nad tým istým miestom, kde zapadá slnko, postupne bude viac na juh (teda na oblohe vľavo od miesta západu slnka). Pozorovateľná je približne hodinu, no keďže je každým dňom o niečo vyššie nad obzorom a deň sa skracuje, možný čas pozorovania sa postupne predlžuje. Keďže však odlieta od Zeme, každým dňom bude jasnosť trochu klesať, no najbližšie dni bude ešte dobre pozorovateľná aj voľným okom,“ uvádza podrobnosti Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Veľmi dôležitým faktorom pri pozorovaní nočnej oblohy je svetelné znečistenie. Ak teda chcete unikánu kométu naozaj vidieť na vlastné oči, nájdite si miesto ďaleko od bežného osvetlenia. „Najvhodnejšie je sa za pozorovaním vydať do tmavých lokalít, najlepšie do hôr, no kométa je dosť jasná aj pre pozorovania z väčších miest. V domácich podmienkach však treba byť aj trochu trpezlivý, pretože ak prídete napr. z osvetlenej miestnosti do tmy, tak kométu neuvidíte (je to podobné, ako keď v noci zhasnete svetlo, a tak očiam chvíľu trvá, kým sa prispôsobia zmeneným svetelným podmienkam a dokážu niečo vidieť). Netreba však banovať, stačí chvíľu počkať, oči si zvyknú a kométa sa objaví,“ informuje SHMÚ.

Menšie problémy môže narobiť aj mesiac. Ten sa aktuálne nachádza pred fázou splnu a preto je jeho svit veľmi intenzívny. Mesiac v splne osvetľuje aj oblohu a iné vesmírne objety sú potom pre pozorovateľa menej výrazné. Trend je však v tomto smere pozitívny, keďže východ Mesiaca sa postupne oneskoruje a o pár dní už bude vychádzať neskôr ako sa objaví kométa (a po splne bude stále menej svietiť), vďaka čomu budeme mať počas pozorovania tmavšiu oblohu,“ dopĺňa SHMÚ.



Ešte dôležitejšie je však počasie. Aktuálne Slovensko zasahuje tlaková výš a podmienky spojené s vývojom oblačnosti nie sú pre pozorovanie kométy úplne najlepšie. Meteorológovia však majú dobré správy - tlaková výš vytláča vlhší vzduch z nášho územia až nad alpskú oblasť. „Väčšinou je tak jasno, až nad juhozápadným Slovenskom. V suchšom vzduchu sa tvorí menej oblačnosti, a zároveň je aj vyššia dohľadnosť (za inak nezmenených podmienok). To tak tiež prispieva k vhodnejším podmienkam pre astronomické pozorovania.“

Podmienky na pozorovanie kométy budú v najbližších dňoch najlepšie na severovýchodnom a východnom Slovensku, Určite ju však voľným okom na oblohe nájdete aj na západe krajiny. „Podľa predpovede večernej oblačnosti sa tak môžete rozhodnúť, či a kedy bude u vás s vysokou pravdepodobnosťnou kométu pozorovať. A ak to u vás nebude, z predpovede je zjavné, že každý deň sa na Slovensku nájde miesto vhodné miesto,“ dodáva SHMÚ.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj