Dočká sa Račianska radiála opravy? Podľa starostu Matúša Čupku má prednosť Petržalka a po nej Ružinov


Bude sa opravovať Račianska radiála?

Foto: Dočká sa Račianska radiála opravy? Podľa starostu Matúša Čupku má prednosť Petržalka a  po nej Ružinov Foto: Facebook/MČ Nové Mesto

Nedávno zmodernizovaná Vajnorská radiála, ktorá spája Trnavské mýto so Zlatými pieskami, vyvolala u obyvateľov Nového Mesta otázky, či sa rovnakej opravy dočká aj Račianska radiála, ktorá sa v mestskej časti nachádza tiež. 

„Pozdravujem, nemáte niekto info či sa chystá oprava Račianskej radiály? Pretože takéto zúfalé riešenia naozaj nestačia, už druhýkrát za pár mesiacov sa mi toto deje pod oknom a hlučnosť trate sa neznížila, práve naopak, mam pocit, že to je stále horšie,“ pýta sa Filip, ktorý ku komentáru priložil aj fotografiu.

Starosta Matúš Čupka tvrdí, že sú kapacity hlavného mesta momentálne zamerané na dokončenie petržalskej električky, na ktorú sa čaká desaťročia. Ide o jeden z najväčších dopravných projektov v Bratislave za posledné roky. Pribudnúť má 3,9 km novej trate a rozšíri tak kapacity pre hromadnú dopravu naprieč Petržalkou. Trať bude siahať od zastávky Jungmannova až po Janíkov dvor. 


„Ďalšia v poradí bude pravdepodobne Ružinovská radiála, ktorá sa nachádza v najvyššom stupni prípravy. Je našou maximálnou snahou, aby po Ružinovskej radiále bola ďalšou Račianska radiála, alebo revitalizácia úseku s piatimi zastávkami na Vajnorskej radiále. Hneď ako nastane konkrétny posun budeme verejnosť informovať,“ vraví starosta.

Obyvateľka mestskej časti Dana sa ho pýta, ako to je možné, ak stavby robí zhotoviteľ a stavebný dozor vykonáva spoločnosť Metro. „Nevidím dôvod, prečo by hlavné mesto nemalo kapacity aj na ďalšie projekty,“ vraví. 

Starosta vysvetľuje, že každá stavba potrebuje vlastné projektové oddelenie, ktoré pripraví dokumentáciu k eurofondom, investičné oddelenie a verejné obstarávanie. Spoločnosť Metro má možno do 100 zamestnancov pričom tí, ktorí chodia po stavbách sú možno tretina. Z vlastnej skúsenosti viem, aké úsilie si vyžaduje realizácia piatich investičných akcií spolu za cca 8 miliónov eur, ktoré sme ako mestská časť realizovali (škôlka Teplická, nadstavba Cádrova, smart pavilón Odborárska, revitalizácia Račka a Ľudového námestia). Električka je mnohonásobne väčšia akcia,“ argumentuje starosta. 



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy