Prečo si už u Orbána nedáte kultový segedín či držkovú? Legendárna táckareň musela ustúpiť novej výstavbe


Koniec legendárneho bratislavského podniku

Foto: Prečo si už u Orbána nedáte kultový segedín či držkovú? Legendárna táckareň musela ustúpiť novej výstavbe Foto: Google Maps / Instagram cojebratislava

Tradičné slovenské bufetové špeciality za primeranú cenu? Pre mnohých Bratislavčanov bola jedáleň U Orbána voľbou číslo jedna. Predovšetkým vtedy, ak chceli na stojáka zjesť niečo sýte, rýchle a jednoduché. Klasická táckareň ponúkala rôzne druhy gulášov, prívarkov, polievok. Obľúbený podnik, kde sa pri jedle stretávali robotníci montérkach, úradníci v oblekoch  či cestujúci z neďalekej autobusovej stanice aj študenti však už navštíviť nemôžete. Ustúpiť totiž musel plánovanej novej výstavbe a budovu, kde prevádzka dlhé roky sídlila, asanujú.

Retro jedáleň na stojáka.’ Nájdete tu takmer všetky klasiky ako černohor, guláš, perkelt, segedín, údené koleno no aj niečo zdravšie ako hovädzie na hrášku či rizoto. Personál je milý, jedlo je dobré, akurát sa pri tom stojí a po novom sa ceny už priblížili “sediacim” reštauráciám, čo je na škodu. Ak chcete si dať nejakú klasiku, určite odporúčam, napísal na internete recenziu známej jedálne pred niekoľkými rokmi Andrej. Nebol sám, kto si jedlo, ale aj atmosféru bratislavskej legendy pochvaľoval.

„Prišiel som ochutnať vraj najlepšiu držkovú v meste, naplnila moje očakávania a nebol som jediný. Držky boli pekne mäkké, polievka dobre okorenená, trochu štipľavá... určite sa sem rád vrátim,“ pochvaľoval si aj Šimon a pridal aj fotku polievky.

Google / Simon

Ak niekto svoju opätovnú návštevu nenaplánoval pred zatvorením podniku, dnes má už smolu. S jedálňou U Orbána sa však lúčili mnohí milovníci tradičnej slovenskej bufetovej gastronómie.


Nemohol som inak, musel som naposledy ešte dať moju dlhodobo obľúbenú táckareň, spolu s celkom dlhými radmi ďalších očividne veľkých fanúšikov prevádzky,“ Na instagramovom účte cojebratislava zároveň užívateľ zverejnil video svojho posledného segedínskeho gulášu.

Legendárna jedáleň musela ustúpiť novej výstavbe. Tá sa plánuje práve medzi ulicami Malý Trh, Mlynské Nivy a Karadžičova, kde podnik sídlil. Prvé chýry o jeho konci sa šírili už v roku 2022. Mesto vtedy dalo zelenú asanácii gastroprevádzok, ktoré v tesnej blízkosti Ondrejského cintorína sídlili.

„Na ich mieste by mal vyrásť objekt s dvomi podzemnými a šiestimi nadzemnými podlažiami a s podzemnou garážou. V prvom nadzemnom podlaží má byť umiestnený mezaninový priestor, ktorý má slúžiť pre potreby občianskej vybavenosti,“ napísal pred viac ako dvoma rokmi denník Sme. Na internete stále nájdete, že jedáleň U Orbána je dočasne zatvorená, isté však je, že na svojom pôvodnom mieste už nikdy otvorená nebude.

“Zatiaľ nie je známe, či to znamená definitívny koniec alebo sa podnik presťahuje niekam inam,” napísal k téme pri ukončení prevádzky známy bratislavský foodbloger Daniel Feranec.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy