FOTO: Aupark sa po rokoch rozšíril, Zara tu otvorila najmodernejšiu predajňu vôbec a fasádu pokrylo 35-tisíc rastlín


FOTO: Rozšírenie Auparku 2024. Aké obchody pribudli?

FOTO: Aupark sa po rokoch rozšíril, Zara tu otvorila najmodernejšiu predajňu vôbec a fasádu pokrylo 35-tisíc rastlín
Galéria: 8 fotiek
Foto: Petra Hurai / @theshamrockgreen 

Bratislavské nákupné centrum Aupark dnes otvorilo svoju rozšírenú časť. Prichádza s novými ekologickými prvkami a dizajnovými inováciami. Štvrtá etapa výstavby priniesla do nákupného centra aj viac obchodov. Hádam najviditeľnejším prvkom rozšírenia je vonkajšia zelená fasády budovy, ktorý je podľa Auparku najväčším projektom tohto druhu v Česku a na Slovensku. 

Za rozšírením Auparku stojí skupina Wood & Company. K nákupnému centru pribudne 9 999 m² hrubej podlažnej plochy, z čoho 7 756 m² je určených na nové obchodné jednotky, vrátane značiek ako Reserved a Zara. „Obnovila sa tiež časť existujúcich priestorov Auparku, čo umožnilo viacerým etablovaným nájomníkom rozšíriť svoje prevádzky alebo sa presunúť na lepšie pozície v rámci centra,“ dodáva Veronika Košická, General manager Aupark.  

Dizajn rozšírenia navrhol architekt Juraj Jančina, ktorý sa tiež podieľal na výstavbe pôvodného Auparku. Práce sa začali na jar v roku 2023, kedy sa zbúraním povrchového parkoviska začala hlavná fáza výstavby. Od roku 2001 prešiel Aupark viacerými rozšíreniami. V tej tretej pribudla napríklad známa Aupark Tower. 

Galéria: 8 fotiek

„Cieľom výstavby bolo maximálne recyklovať a opätovne využiť všetky dostupné materiály. Napríklad, pôvodná presklená fasáda sa rozobrala a jej časti sa vyžili v novej fasáde. Toto riešenie nielen znížilo náklady, ale aj pomohlo minimalizovať uhlíkovú stopu. Opätovne sa využilo aj pôvodné osvetlenie pri vstupe, niektoré zariadenia a vonkajšia dlažba,“ hovorí Michal Smolák, Development Manager Aupark Bratislava.  

Nová budova je vybavená technológiami na riadenie vzduchotechniky, chladenia a optimalizáciu energetickej spotreby. Pre úsporu prevádzkových nákladov preberá novostavba časť chladu od pôvodného Auparku. K energetickej efektivite prispieva fotovoltická elektráreň s výkonom 150 kWp na streche budovy.


Jednou z hlavných výziev bola výstavba na mieste bývalého parkoviska, čo si vyžadovalo presunutie viacerých infraštruktúrnych sietí. Pôvodné povrchové parkovacie plochy pre návštevníkov, ktoré sa nachádzali na mieste aktuálnej stavby, sa presunuli do podzemia. Nachádza sa v ňom 79 nových parkovacích miest, ktoré sú prepojené s existujúcimi parkovacími plochami.

Zelená fasáda sa inšpirovala Sadom Janka Kráľa

Rozšírenie Auparku je unikátne aj vďaka zelenej fasáde smerom k Einsteinovej ulici. S rozlohou viac ako   600 m² obsahuje 35-tisíc rastlín rôznych druhov. Inšpiráciu čerpá zo Sadu Janka Kráľa, ktorý je v tesnej blízkosti Auparku.  

Tím investorov s hlavným architektom vytvorili stavbu pre novú klimatickou dobu. Jej nádherná zelená fasáda nielen ohromne chladí budovu a jej okolie, ale tiež čistí vzduch a radikálne znižuje hlučnosť,“ spresňuje Libor Musil, zakladateľ LIKO-S. Zelená fasáda prinesie mnoho pozitívnych účinkov na okolie – ročne zachytí približne 1050 kg CO2 a zlepší mikroklímu v okolí budovy.

V lete zníži prestup tepla, čím pomôže ochladzovať budovu a zníži potrebu využívania klimatizácie. Zároveň zavlažovanie zlepší vlhkosť vzduchu a prispeje k príjemnejšiemu prostrediu pre návštevníkov. Fasáda tiež absorbuje hluk a zníži jeho prestup do vnútorných priestorov. Prispeje tiež k zachyteniu prachových častíc, čím čistí vzduch, a poskytne útočisko pre hmyz.

Na zeleň nadviaže aj vedľajší chodník, na ktorom yrastie „lúka“ tak, aby chodník splynul so zelenou fasádou. Osadený bude v ekorastri, čo umožní zachytávať dažďovú vodu. Aupark Bratislava bude prínosy fasády merať v spolupráci so Slovenskou Technickou Univerzitou a profesorom Bielekom. Meranie bude zahŕňať zlepšenie tepelnej pohody, meranie povrchových teplôt a hluku, úspory na energiách a analýzu kvality ovzdušia.





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj