Krajčírky SND šijú divadelné kostýmy pre hercov na jedálenských stoloch a barovom pulte


Krajčírky SND šijú na jedálenských stoloch a bare

Foto: Krajčírky SND šijú divadelné kostýmy pre hercov na jedálenských stoloch a barovom pulte Foto: STVR

Umelecko-dekoračné dielne Slovenského národného divadla stále nemajú náhradné priestory. Šičky pracujú na barovom pulte či pri jedálenských stoloch. Vyplýva to z poslaneckého prieskumu výboru pre kultúru a médiá, ktorý realizovala Zora Jaurová z PS. Poverený riaditeľ SNG Timko zas oznámil prepúšťanie kurátorov, ktorí v galérii roky pracujú.

Riaditeľka divadla Zuzana Ťapáková obhajuje situáciu s krajčírkami tým, že bývalý riaditeľ SND Matej Drlička zabezpečil priestory, ktoré neboli vyhovujúce. Drlička chcel presunúť umelecko-dekoračné dielne do Lamača, najprv by však museli prejsť prerábkou, aby dostali všetky potrebné povolenia. 

Bývalý riaditeľ tvrdí, že Ťapáková nekomunikovala s majiteľmi obchodného domu v Lamači a priestor stále nebol divadlom oficiálne prevzatý. Pôvodné priestory dielní na Mliekarenskej ulici aktuálne rekonštruujú. „My dodnes nevieme, či divadlo vôbec bude môcť mať zabezpečenú prevádzku kvôli dielňam, lebo to je ten prúser, čo sa tu stalo. Tu sa sťahuje do priestorov, ktoré sú absolútne nevyhovujúce. Stojí výroba kostýmov, výroba scény a nikto nevie, čo bude o tri, o štyri mesiace,“ povedal v budove parlamentu poslanec Smeru-SD Dušan Jarjabek. 


Poslankyňa Zora Jaurová tvrdí, že dielne fungujú v provizórnych podmienkach protizákonne. „Celá táto situácia môže ohroziť samotný stav divadla. Navyše existuje zásadný rozpor medzi vedením SND a vedením činohry, najmä čo sa týka štrajkovania hercov. Pani riaditeľka chce podniknúť kroky, aby herci nemohli čítať vyhlásenia Kultúrneho štrajku na predstaveniach,“ tvrdí poslankyňa. 

Dnes s kolegyňou Danou Kleinert robili poslanecký prieskum aj v Slovenskej národnej galérii, ktorú aktuálne vedie poverený nominant Martiny Šimkovičovej (SNS) Miloš Timko. Nahradil tak Antona Bittnera, ktorý bol riaditeľom SNG len pár týždňov a v súčasnosti šéfuje národnému múzeu. 

„Bolo to veľmi zvláštne, ešte to spracovávam. Ja som ešte nebola v inštitúcii, ktorú by viedli ľudia, ktorí ani nevedia, kde sa nachádzajú,“ hovorí Jaurová. Riaditeľ SNG Timko im mal navyše potvrdil, že sa chystá prepúšťať zamestnancov galérie. Ide o troch z piatich seniorných kurátorov, medzi ktorými je aj bývalá riaditeľka SNG Alexandra Kusá. O stoličku má prísť aj šéfka marketingu Bohdana Hromádková, ktorá v galérii pracuje 15 rokov a vytvorila jej identitu. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Prešov
Košice
Žilina
Nitra
Trenčín
Žilina
Trenčín
Trnava
Banská Bystrica
Prešov
Banská Bystrica
Nitra
Košice
Trnava