Zomrel známy račiansky tramp. Miloslava Mazúra poznali pod prezývkou „Cecil“


Zomrel známy račiansky tramp Miloslav Mazúr

Foto: Zomrel známy račiansky tramp. Miloslava Mazúra poznali pod prezývkou „Cecil“ Foto: FB Anna Vi

Známy račiansky tramp Miloslav Mazúr zomrel vo veku 66 rokov. Priatelia nielen z trampingu ho poznali pod prezývkou „Cecil.“ Miloslav Mazúr patril k aktívnym milovníkov prírody a táborenia v mestskej časti pod Malými Karpatmi.

Už je v trampskom nebi…,“ zdieľala spomienku na Miloslava Mazúra na sociálnej sieti jeho známa Anna.


Trampovia sa v Rači objavili už pred mnohými desaťročiami. V 20. storočí ptaril tramping, teda aktívne trávený čas v prírode, medzi obľúbené aktivity predovšetkým mládeže. V Česku nastal rozkvet trampskej kultúry a spôsobu života už pred druhou svetovou vojnou. Slobodomyseľmý životný štýl spojený s výletmi do prírody a poetikou divokého západu sa neskôr rozšíril aj na Slovensko.

„Vlani sme pripravili 8-týždnovú výstavu ‚Ako športovali naši starí rodičia’ a keď sme sem zaraďovali športy v karpatských lesoch, napr. turistiku, orientačný beh, vynoril sa mi obrázok, ako v bielych pančuškách a silonových kvetovaných šatôčkach sledujem chlapcov s batohom, ako pomaly odchádzajú k lesu. A tak sme na výstavu zaradili aj tramping…“ napísala v roku 2023 predsedníčka Račianskeho muzeálneho spolku Jana Maníková. Svoje miesto si v spomienkach trampských kamarátov určite našiel aj Miloslav Mazúr:

„Do projektu zahrnieme niekoľko oblastí trampského života. Pripomenieme si osady, ktoré žili iba chvíľu, väčšiu pozornosť budeme venovať známym osadám, ktoré rezonujú dodnes, ich šerifom i členom. Neobídeme trampské pesničky, ani známych spevákov a hudobníkov; pozrieme sa na kríže a studničky, o ktoré sa trampi starali a pripravíme pre návštevníkov veľa fotografií, nahrávok a spomienok,“ uzavrela Jana Maníková.



Žilina
Košice
Trenčín
Trenčín
Nitra
Nitra
Košice
Žilina
Trnava
Banská Bystrica
Banská Bystrica
Prešov
Trnava
Prešov