Železnice plánujú zrušiť IC vlaky medzi Košicami a Bratislavou. Nahradia ich expresmi, tie by jazdili každú hodinu


Konečné slovo pri zrušení IC vlakov bude mať ministerstvo dopravy

Foto: Železnice plánujú zrušiť IC vlaky medzi Košicami a Bratislavou. Nahradia ich expresmi, tie by jazdili každú hodinu Foto: ZSSK

Čakajú osobnú železničnú dopravu na Slovensku veľké zmeny? Podľa konečného návrhu nového grafikonu vlakovej dopravy plánuje Železničná spoločnosť Slovensko zrušiť prémiové IC vlaky. Tie spájajú dve najväčšie slovenské mestá a na trase stoja len na niektorých vybraných staniciach. Štátny dopravca chce tieto vlaky nahradiť expresmi, ktoré by jazdili každú hodinu.

V návrhu nového cestovného poriadku už IC vlaky nenájdete. Namiesto nich však pribudli expresné vlaky s pomenovaním Tatran. Prvý z nich by z Bratislavy na východ vyrážal už krátko pred pol štvrtou ráno a do Košíc by prišiel 13 minút pred pol desiatou. Posledný z expresných vlakov by z Bratislavy odchádzal o 18:27 s príchodom do Košíc 7 minút pred polnocou.

Expresu Tatran by cesta do Košíc mala bez meškania trvať 5 hodín 26 minút. Súčasné IC vlaky ju prejdú za približne 4 hodiny 45 minút. Expresy by však podľa návrhu mali viac zastávok.


„Naším cieľom je zvýšiť počet vlakov nielen na trase Bratislava – ŽilinaKošice, aby sme cestujúcim ponúkli viac spojov a väčšiu flexibilitu pri plánovaní ciest. Zvýšenie počtu vlakov prinesie úpravu časov našich spojov, aby sme zabezpečili efektívne zaradenie nových liniek, pričom pohodlie a kvalita cestovania zostanú zachované,“ povedal v súvislosti so zrušením IC vlakov pre Denník N hovorca ZSSK Dominik Drevický.

Neoficiálnym dôvodom však má byť predovšetkým to, že IC vlaky sú údajne stratové a ZSSK musí ich financovanie vykrývať z vlastných peňazí. Nový grafikon zatiaľ nie je schválený, konečné slovo bude mať ministerstvo dopravy.

Veľká zmena v železničnej doprave prichádza v rovnakom čase ako plány na spustenie leteckej linky medzi Bratislavou a Košicami. Ministerstvo aktuálne vyhlásilo na jej prevádzkovanie verejnú súťaž. Zatiaľ nie je známe nielen to, kto bude medzi dvomi najväčšími slovenskými mestami lietať, ale ani prípadná cena leteniek.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Košice
Žilina
Žilina
Nitra
Banská Bystrica
Trnava
Banská Bystrica
Trnava
Prešov
Trenčín
Košice
Trenčín
Nitra
Prešov