Pupočníková krv od slovenských matiek končí na klinike v Holandsku. Ponúkajú ju za 44-tisíc, tvrdí poslankyňa Marcinková


Pupočníkovú krv zo Slovenska využíva súkromná klinika v Holandsku

Foto: Pupočníková krv od slovenských matiek končí na klinike v Holandsku. Ponúkajú ju za 44-tisíc, tvrdí poslankyňa Marcinková

Kde končí pupočníková krv zo Slovenska? Poslankyňa Vladimíra Marcinková (SaS) zistila, že končí na klinike v Holandsku a za jedno podanie žiadajú 44-tisíc eur a za odbery majú provízie aj zdravotníci. 

Poslankyňa tvrdí, že zdravotníci dostávajú odmenu 100 eur za rozhodnutie rodičky absolvovať odber krvi z pupočníka. Províziu dáva súkromná spoločnosť Cord Blood Center, ktorá s krvou obchoduje. Za odber si firma od rodičky podľa aktuálneho cenníka účtuje od 690 do 1490 eur a rok čo rok ďalšie poplatky za uskladnenie odobratej pupočníkovej krvi dieťaťa vo výške 78 až 191 eur.

Marcinková tvrdí, že by mala byť tehotná žena o tejto skutočnosti informovaná. „To sa však v praxi nedeje a táto informácia nie je zverejnená ani na webovej stránke Cord Blood Center, ani v zmluve, ktorú s rodičmi novorodenca podpisuje. Mechanizmus provízií pre zdravotníkov považuje spoločnosť za súčasť svojho obchodného tajomstva,“ dodáva.

Krv z pupočníku sa používa pri liečení imunitných č krvných ochorení. „V posledných rokoch sa zároveň ukazuje, že použitie buniek prítomných v pupočníkovej krvi nemá žiadnu výhodu oproti použitiu iných buniek, ktoré sa v tele bežne vyskytujú, a to aj v dospelosti,“ tvrdí česká hematologická spoločnosť

Na Slovensku všetky odbery, vrátane súrodeneckých aj darcovských zaisťuje Slovenský register placentárnych krvotvorných buniek, ktorého názov síce znie ako nejaký verejný register, no v skutočnosti ide stále o tú istú súkromnú spoločnosť Cord Blood Center Group, tvrdí Marcinková. Tržby mala za uplynulý rok 3,8 mil eur. Za spoločnosťou stojí Zohdy Hamid, spoluzakladateľ strany Smer-SD. 

Založil aj verejný register pupočníkovej krvi, ktorý chcelo ministerstvo zdravotníctva zrušiť. „Ako správne tušíte, nakoniec Hamidov register pupočníkovej krvi nezrušili, a 25 rokov je stále jediný, ktorý má od ministerstva zdravotníctva povolenie skladovať pupočníkovú krv. Monopol posvätený štátom,“ píše Marcinková. 


Podľa švajčiarskeho obchodného registra ho od roku 2023 v spoločnostiach nahradil Oliver Hamid a Martin Kollár, ktorí vlastnia súkromnú kliniku so sídlom v holandskom Eindhovene. V CBC Health AG ponúkajú experimentálne terapie kmeňovými bunkami s pupočníkovej krvi. 

„Ak sa pre experimentálnu terapiu v tejto privátnej klinike rozhodnete, okrem platby 44 tisíc a viac, musíte podpísať aj súhlas, že sa tohto experimentu zúčastňujete dobrovoľne. Celým znením tohto súhlasu disponujem. Súčasťou je aj informácia, že táto terapia nie je schválená Európskou liekovou agentúrou (EMA) a neexistujú potvrdené štúdie, že funguje,“ vraví poslankyňa. 

Vladimíra Marcinková telefonovala do holandskej kliniky, kde jej potvrdili, že pupočníkovú krv majú zo Slovenska. Za jedno podanie žiadajú 44-tisíc eur. „Jedna terapia kmeňovými bunkami z pupočníkovej krvi tam stojí 44 tisíc eur. Odporúčaných je pri každej diagnóze viacero podaní, takže suma za celkovú terapiu môže výrazne narásť. A keď do tejto súkromnej kliniky zavoláte, a spýtate sa odkiaľ berú kmeňové bunky, ubezpečia vás, že výlučne zo svojej vlastnej darcovskej banky na Slovensku, vraví poslankyňa.

O stanovisko sme požiadali aj Cord Blood Center Group, článok budeme aktualizovať.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Prešov
Nitra
Trnava
Trenčín
Banská Bystrica
Trnava
Nitra
Banská Bystrica
Prešov
Trenčín
Žilina
Košice
Košice
Žilina