Na Obchodnej býva už 40 rokov. Dôchodcu vo veku 80 rokov chce Staré Mesto vysťahovať pre zlý variabilný symbol na platbe


Staré Mesto chce vysťahovať 80-ročného dôchodcu pre zlý variabilný symbol

Foto: Na Obchodnej býva už 40 rokov. Dôchodcu vo veku 80 rokov chce Staré Mesto vysťahovať pre zlý variabilný symbol na platbe
Galéria: 15 fotiek
Foto: Bratislavak

Na pravé poludnie stretávam na Obchodnej ulici davy ľudí. Každý sa niekam ponáhľa, akurát je čas obednej prestávky. Ak by vonku nebolo dostatočne chladno na hrubý sveter, asi by si nik z domácich nevšimol, že už prišla jeseň. Ulica totiž ostáva už roky nemenná. Stromov je tu zopár, väčšinou vo vnútroblokoch. Opadané lístie takmer žiadne, len večne rovnaká kamenná dlažba. Na zastávke električiek Poštová sa nachádza zdanlivo nenápadný bytový dom, nachádza sa medzi prevádzkami Martinusu a Albi. Víta ma v ňom pán Vojtech Farkaš, za ktorým som prišla.

Na Obchodnej býva od roku 1983, predtým býval na Vazovovej ulici pri úrade práce, pätnásť minút odtiaľto. Keď chceli budovu zbúrať, obyvateľom ponúkli nájomné byty v Petržalke. Tie však odmietol. Staré Mesto pozná najlepšie, nevie si predstaviť, že by žil inde. „Tak mi povedali dobre, jeden je v meste, ale musíte si ho vymeniť s pani, ktorá tam býva,“ hovorí pán Farkaš. Garsónku s výhľadom na ulicu tak vymenil za jednoizbový byt, ktorý predtým patril nebohej pani Helene Lazorovej. Bratislavčania ju môžu poznať zo zoologickej záhrady, kde predávala za komunizmu hračky.  

Galéria: 15 fotiek

Po viac ako 40 rokoch mu však hrozí, že skončí na ulici. Mestská časť, ktorej bytovka patrí, mu zrušila nájomnú zmluvu s odôvodnením, že neplatil nájomné. Na platbe bolo totiž sedem mesiacov nesprávne uvedené variabilné číslo v rokoch 2005 a 2006. Vyplýva to aj z fakturácie, ktorá je v jednoizbovom byte vzorne uložená na malom stolíku. 

Pán Farkaš mi podáva do rúk dokument, v ktorom bývalý starosta Andrej Ďurkovský súd žiada, aby pán Farkaš zaplatil mestskej časti 47-tisíc korún poplatok z omeškania a náhradu za trovy konania dvetisíc korún. „Žiadal som o splátkový kalendár. Zavolali ma na miestny úrad a vyrátali mi, že keď podpíšem, že som dlžný 103-tisíc korún, tak mi ho dajú. Povedali, že ma inak vyhodia na ulicu. Čo som mal robiť? Začal som to splácať a až po rokoch som zistil, že pani pokladníčka pridala do variabilného symbolu jednu nulu,“ vraví. To v čase konania súdu nevedel a nevedela to ani sudkyňa. Pre stále zvyšovanie dlžoby pánovi Farkašovi odobrali úžitkové právo. Keď po rokoch zistil, že bola chyba v zlom variabilnom čísle, vystúpil aj pred starostom a poslancami mestského zastupiteľstva. Samospráva mu však nájomnú zmluvu neobnovila.

Galéria: 15 fotiek

„Nikdy som na súde nebol, nemal som so sebou všetky papiere. Ešte som si myslel, že ma idú pochváliť, že riadne platím. Ani som nevedel, čo užívacie právo je,“ priznáva Farkaš. Keď si jeho susedia začali svoje byty od mestskej časti odkupovať zistil, že on ho kúpiť nemôže. „Povedali mi, že som tu na čierno, bez užívacieho práva,“ dodáva.  

Priznal však, že problém s nájomným mal ešte predtým, než sa zle zadalo variabilné číslo. Ocitol sa v zložitej životnej situácii. „Keď som mal ísť do dôchodku, nejaký čas som nájomné neplatil pravidelne. Kaník (bývalý minister práce, pozn. red.) vtedy pridal 18 mesiacov odchodu do dôchodku. Z práce som odišiel, myslel som si, že idem vybavovať dôchodok a zrazu bum 18 mesiacov navyše. Hľadal som všelijaké brigády, aby sme mali z čoho žiť. Nájomné mi zvýšili zo 170 korún na 4500,“ vysvetľuje pán Farkaš. V tom čase sa staral o svoju dcéru Zuzku, ktorá chodila do školy.


Teraz je jeho dcéra dospelá, roky žila v Rusovciach, ale neskôr sa s manželom presťahovali do jeho domoviny, do Rakúska. Keď sa pána Farkaša pýtam, či by v prípade vysťahovania išiel do Rakúska, odpovedá mi záporne. „Čo by som tam robil?“ vraví. Pýtam sa aj na Zuzkinu mamu, ktorej pomáha. Skončila na ulici. Starostovi mestskej časti adresovali niekoľko listov, odpoveď však nedostali. 

Tento týždeň mu mestská časť doručila list, v ktorom ho informuje, že požiadala exekútorský úrad o vytýčenie termínu deložovania. „Je to neľudské. Celé dni, celé noci triedi dokumenty. Nemá pokoja, ale je to bezmocné pokiaľ nemá riadneho advokáta. Stále tŕpne, že mu zablokujú vstup do bytu. Úrad tvrdí, že postupuje v súlade s jeho vekom a humánne. Tak sa teda pýtam, či je tento postup humánny voči človeku, ktorý nemá dlhy a nerobí problémy,“ komentuje situáciu pána Farkaša docent Univerzity Komenského Andrej Kalaš, ktorý vyučuje filozofiu. S pánom Farkašom sa pozná vďaka univerzite tretieho veku, ktorú dôchodca absolvoval v odbore informatika.

Pán Farkaš si myslí, že niekto má o jeho byt záujem, a preto ho chcú vysťahovať. Susedia sa sťažujú, že má v byte neporiadok, že kvôli nemu mokvajú steny a rozmnožujú sa šváby. Počas svojej návštevy som sa však mohla presvedčiť, že je to ďaleko od reality.

Galéria: 15 fotiek

Teraz už 80-ročný dôchodca má síce byt plný kníh, starých kaziet či zberateľských drobností, ale všetko má svoje miesto a je riadne uložené po stranách izby. Švábov ani plesne tu nenájdete. Pri vstupe ma zarazila podlaha, ktorá je vydutá od vody a človek o ňu ľahko zakope. Pán Farkaš ma na ňu upozornil viackrát, napokon zakopol on sám a takmer spadol. Z jednej strany bytu sem z vonku zateká voda, preto je dlážka vydutá. V byte sa nachádza aj niekoľko televízorov. Jeho obyvateľ sa kedysi živil ako ich opravár.

Na stole pri okne sú fotky, ktoré si pán Farkaš vytlačil na atramentovej tlačiarni. Ukazuje mi dve odlišné fotografie z toho istého miesta. Jednu odfotil on a druhú kontrola. Fotografia, ktorú pán Farkaš nefotil je rozmazaná a zrejme účelovo čiernobiela, aby pôsobila ako z hororu. Tá druhá zodpovedá realite oveľa viac. „Z tohto istého miesta urobili takéto fotografie. Účelovo robené, ako keby to bolo v nejakej pivnici,“ vraví dôchodca. 

„Nemajú na neho nič. Sociálny orgán tam bol, musí o tom byť pozitívny záznam,“ dodáva docent Kalaš. 

Na prípad pána Farkaša sme sa pýtali aj mestskej časti Staré Mesto. Tá tvrdí, že pána Farkaša vysťahovať nechcú.  „Mestská časť aktívne nevykonáva kroky smerujúce k deložovaniu pán Farkaša. Vedenie mestskej časti nariadilo odborným oddeleniam vykonať ďalšie aktualizované majetkové a sociálne šetrenie za účelom čo najlepšieho vyriešenia situácie aj s ohľadom na vysoký vek pá Farkaša. Následne sa prípadom bude zaoberať aj Komisia pre sociálne veci, zdravotníctvo a rodinu miestneho zastupiteľstva Starého Mesta,“ povedala pre Bratislavak hovorkyňa starostu Veronika Gubková. 





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy