Hubárska sezóna si aj tento rok vyberá svoju daň. Podľa informácií Národného toxikologického informačného centra (NTIC) riešili od septembra 89 nahlásených otráv hubami. Počet otráv narástol práve od začiatku prvého jesenného mesiac. Celkovo tento rok zdravotníci evidujú 115 prípadov otráv, z toho 14 u detí.
Vedúca NTIC doktorka farmácie Silvia Plačková upozorňuje na nebezpečenstvo podcenenia príznakov otravy hubami. „Ak niekto jedol huby a prejavia sa príznaky - kolikovité bolesti brucha, úporné vodnaté hnačky, vracanie - nemal by situáciu podceňovať a mal by čím skôr vyhľadať lekára,“ uviedla viac riaditeľka inštitúcie.
Negatívnym „rekordérom“ je tento rok hodvábnica veľká, zdravotníci v priebehu posledných dní evidujú už 16 otráv touto hubou.
„Za posledný týždeň NTIC konzultovalo 16 intoxikácií prudko jedovatou hodvábnicou veľkou. Príznaky ako vracanie, hnačky, bolesť v epigastriu nastupujú približne do jednej až dvoch hodín od požitia húb,“ povedala viac o tejto nebezpečnej hube Silvia Plačková.
Táto prudko jedovatá huba je o to nebezpečnejšia, že si začínajúci hubári mýlia s čírovnicou májovou, ktorú verejnosť pozná pod populárnym názvom májovka. V minulosti bola známa aj pod názvami zvonovec veľký, alebo zvonovec olovový. Hodvábnica rastie v teplejších a svetlých listnatých lesoch, nájdete ju však aj na hrádzach rybníkov a v stromoradiach. Nakoľko ide o teplomilný druh, nerastie v chladných a horských oblastiach. Rozšírená je na západnom Slovensku, aj v okolí Bratislavy.
K smrteľnému prípadu otravy hubami zatiaľ tento rok nedošlo. Okrem hodvábnice veľkej hubárom, ale aj zdravotníkom robí problémy aj muchotrávka zelená. Napríklad v októbri roku 2023 sa touto hubou otrávilo šesť ľudí. Vedúca NTIC Silvia Plačková upozorňuje, že hubári si muchotrávku zelenú spoločne s muchotrávkou bielou, či končistou mýlia predovšetkým s bedľami, šampiňónmi a zelenými plávkami.„Muchotrávka zelená obsahuje toxín amanitín, ktorý závažne poškodzuje pečeň. Huba je zákerná v tom, že príznaky otravy nastupujú pomerne neskoro. Prvé príznaky sa dostavia po 6, 12 alebo aj 24 hodinách. Sú to kolikovité bolesti brucha, vracanie a vodnaté hnačky. Táto fáza tráviacich ťažkostí môže trvať dva až tri dni.“
Po tomto období môže nasledovať zdanlivé upokojenie a otrávený človek môže mať pocit, že je z najhoršieho vonku. Podľa Silvie Plačkovej ide o najviac kritickú fázu otravy, pretože ľudia sa potom často rozhodnú, že nenavštívia lekára. Skončiť sa to môže tragicky. „Ale táto fáza je len dočasná a po nej nastupuje ďalšia, kedy už dochádza k poškodeniu pečene, žltačke, zlyhávaniu pečene a obličiek. Pri neliečenej otrave alebo neskoro začatej liečbe nastáva smrť,“ dodala vedúca Národného toxikologického informačného centra Silvia Plačková.