Rača chce sochu šmolkového sv. Floriána do vlastníctva, na jej kompletnú reštauráciu vyhlasuje zbierku


Na renováciu sochy sv. Floriána vyhlásili verejnú zbierku

Foto: Rača chce sochu šmolkového sv. Floriána do vlastníctva, na jej kompletnú reštauráciu vyhlasuje zbierku Foto: FB Tomas Hulik

Socha svätého Floriána v Rači získala pozornosť verejnosti potom, ako dostala modrý náter. Na neodbornom zásahu do výzoru diela z 18. storočia sa bavil internet. „Ocenili“ ho však aj odborníci, keď náter sochy získal anticenu „Brutus.“ Kým väčšina ľudí krikľavomodrý náter skôr odsudzuje, nový vzhľad svätého Floriána, patróna hasičov si našiel aj obdivovateľov.


Nejde o žiadne barbarstvo, takto bola socha nafarbená na začiatku, vládne ohňu (červená), chránený vodou (modré rúcho), odmenený vínom (žlté z krčahu), ozval sa v populárnej račianskej skupine na sociálnej sieti Pavol.

Jeho názor však ostal osamotený. Pavlovi priamo odpovedal Rado, ktorý využil aj svoje znalosti histórie a používania rôznych technológií v sochárstve, či úžitkovom umení. Sochu podľa neho postavili po požiari v Rači v roku 1732 a v 19. storočí ju údajne renovovali. Ak tam aj bola použitá modrá farba, určite to nebol takýto odtieň modrej, ale jeden z ušľachtilých odtieňov, využívajúcich stabilné  anorganické modré pigmenty, napriklad drahý ultramarín vyrábajúci sa z polodrahokamu lapis lazuli, alebo drahú smaltovu modrú na báze olovo-cín, alebo kobaltovu modrú (tiež drahú) a v 18.storočí sa objavila aj relatívne lacná pruská modrá, ktorá však nie je tak svetlostála.


Autorom premaľovania sochy je podľa starostu Rače Michala Drotována občan Vladimír Š. Nový vzhľad dal sv. Floriánovi bez súhlasu miestneho úradu, či fary. Nešlo však o prvý neodborný zásah.

Nakoľko nie je známy vlastník sochy, tak nie je možné vymáhať náhradu škody - keďže socha bola aj v minulosti neodborne opravovaná, jej reštaurácia by bola potrebné tak či tak. Mestská časť Bratislava-Rača bude robiť všetky možné kroky, aby sa daná vec neznámeho vlastníka stala právne majetkom MČ Rača,“ napísal na sociálnej sieti starosta Rače.

Miestna časť zároveň na jej kompletnú reštauráciu vyhlásila verejnú zbierku. „V čase ‚uhorkovej sezóny’ táto socha bola niekoľko dní doslova stredobodom pozornosti - pevne verím, že sa nájde dosť darcov, čo od “internetového pobúrenia” prejdú k činu a - aspoň symbolicky - podporia danú zbierku,“ vyzýva Račanov na príspevok v zbierke starosta.

FB Tomas Hulik



Trnava
Prešov
Trnava
Banská Bystrica
Nitra
Košice
Banská Bystrica
Nitra
Žilina
Košice
Prešov
Trenčín
Trenčín
Žilina