Je ti ľúto, že máš prémie? Ľudia sa sťažujú na vodiča električky číslo 1, ktorý má privierať cestujúcich do dverí


Problém s predčasne zatváranými dverami v bratislavských električkách

Foto: Je ti ľúto, že máš prémie? Ľudia sa sťažujú na vodiča električky číslo 1, ktorý má privierať cestujúcich do dverí Foto: FB DPB

K dramatickej situácii malo dôjsť na linke číslo 1. Ide o frekventovanú trasu medzi bratislavskou hlavnou stanicou a centrom mesta. Vodič električky údajne na každej zastávke privieral cestujúcich do dverí. Viacerí užívatelia bratislavskej MHD však tvrdia, že vodič za to nemôže.

„Hej fešáčik, čo máš voz číslo 7530, električka číslo 1, smer centrum,“ začala svoju sťažnosť cestujúca Renáta. „Je ti ľúto, že máš prémie? Na každej zastávke privieraš ľudí do dverí, baví ťa to?“

To, že k problematickej situácii pri zavieraní dverí električiek môže dôjsť, dokazujú aj svedectvá iných cestujúcich.Jedným z nich je Pavol:

„Aj ja som zažil, a neraz na linke 4. Len otvoril, hneď zapípalo a už aj zatváral. Raz staršia pani vystupovala s vnučkou, asi trojročnou. Vystúpila, otočila sa, že ju vezme zo schodov na ruky a on zatvoril. Malá spustila frenetický krik od strachu, až vtedy sa spamätal,“ napísal v známej skupine venujúcej sa téme bratislavskej MHD na sociálnej sieti.

Iní cestujúci sa naopak vodiča zastali: „Žiadny vodič MHD nemá čas vychádzať z kabíny a privierať niekoho do dverí! Vodič iba stlačí tlačidlo, ozve sa signál a rozsvieti sa svetlo s nápisom “nenastupovať - nevystupovať” a za šesť až osem sekúnd sa dvere automaticky zatvoria! Kto v tomto čase vojde do priestoru dverí, sám si je na vine! tvrdí Štefan.


U nových typov električiek sa dvere navyše zatvárajú automaticky. V priestore dverí je umiestnený senzor, ktorý monitoruje prítomnosť osôb v priestore dverí. Ak tam nikto nie je, dvere sa po niekoľkých sekundách zatvoria automaticky aj bez toho, aby vodič stláčal tlačidlo na zatvorenie dverí.

Proces zatvárania dverí sa spúšťa buď automaticky, keď fotobunka snímajúca priestor dverí zaregistruje uvoľnenie tohto priestoru alebo po vizuálnej kontrole vodičom. V oboch prípadoch sa najprv aktivuje akustická a svetelná výstraha zatvárania dverí a až následne príde k ich zatvoreniu. Chceme ubezpečiť všetkých cestujúcich, že pri dodržiavaní elementárnych zásad bezpečnosti sa im nemôže nič stať. V momente, ako zaznie výstraha zatvárania dverí, je cestujúci povinný opustiť priestor dverí a nie do nich v tej chvíli vbiehať,“ zareagoval na otázku Bratislavak.sk hovorca Dopravného podniku Bratislava Jozef Vozár.

 

 



Košice
Banská Bystrica
Prešov
Košice
Nitra
Žilina
Trenčín
Žilina
Trnava
Prešov
Trnava
Banská Bystrica
Trenčín
Nitra