Ak má živiteľ rodiny hrubú mzdu viac ako 3000 eur, od budúceho roku stratí nárok na daňový bonus na deti


Fico aj s pušálnymi náhradmi zarobí 11-tisíc eur mesačne

Foto: Ak má živiteľ rodiny hrubú mzdu viac ako 3000 eur, od budúceho roku stratí nárok na daňový bonus na deti Foto: FB Robert Fico / FB Jozef Mihál

Zmeny v daňovej a odvodovej oblasti po schválení takzvaného konsolidačného balíčka ovplyvnia množstvo rodín. Vláda okrem iného zmenila aj podmienky vyplácania daňového bonusu. Ten sa stane nedostupnejším nielen pre tých, ktorý chodia do zahraničia za prácou, ale aj pre rodiny, kde živiteľ mesačne zarába viac ako 3632 eur. Naopak premiér Fico, či ministri jeho vlády si prilepšia. Okrem zvýšenia platov sa im totiž zvyšuje aj čiastka, ktorú zdaniť nemusia.

Zarábať 3632 eur na prvý pohľad vyzerá ako výborný príjem, ktorý vám zabezpečí pohodlný život. Čo však platí pri jednotlivcovi, či páre, nemusí platiť pri rodine s viacerými deťmi. Práve živiteľ rodiny s takýmto a vyšším príjmom stráca od roku 2025 nárok na rodičovský dôchodok.

„Má vraj vysokú mzdu, nárok na daňový bonus je nula. To môže byť prípad rodiny, kde pracuje otec - možno má dve zamestnania - a matka nepracuje, stará sa o rodinu,“ dáva príklad bývalý minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál, ktorý sa aktuálne venuje daňovému a odvodovému poradenstvu. Z takéhoto hrubého príjmu potom rodine ostane 2637 eur. Túto sumu však treba následne vydeliť počtom detí.

„Ak ide o rodinu s dvoma deťmi, je to v čistom 660 eur na osobu. Ak s troma deťmi, je to ešte menej. Nehovoriac už o rodine so štyrmi deťmi atď,“ uvádza Mihál.

Čistý príjem na osobu sa tak v štvorčlennej rodine s príjmom viac ako 3600 eur v hrubom, znižuje pod úroveň starobného dôchodku. Jeho priemerná výška je totiž 680 eur na osobu a zarátať treba ešte 13. dôchodok. Po jeho vyplatení tak bude čistý príjem dôchodcu 730 eur, čo predčí príjem rodiny z nášho príkladu aj po zarátaní rodinných prídavkov. 


O tisíce eur na daňovom bonuse však prídu aj rodiny s čistým príjmom. Úplne zas o neho za určitých podmienok budú odstrihnutí tí, ktorí pracujú v zahraničí. Naopak, premiér či ministri podobné starosti určite mať nebudú. Podľa zákona im totiž nezdaniteľná časť príjmu rastie podľa priemernej mzdy. Ak sa teda zvyšuje priemerná mzda, členom vlády sa zvyšuje suma paušálnych náhrad, ktoré sa nezdaňujú.


„Valorizácia paušálnych náhrad členov vlády je naviazaná na rast priemerenej mzdy. A tak má vláda zabezpečený každoročný slušný nárast svojich nezdanených paušálnych náhrad. Dobre to ten Fico vymyslel,“ komentuje sociálnu politiku vlády Jozef Mihál.

Navýšenie paušálnych náhrad si vláda schválila vo februári tohto roka. Kým základný plat premiéra a ministrov je zmrazený a nerastie, všetko im vynahradia práve paušálne náhrady. Fico s nimi podľa medializovaných informácií zarába okolo 11 tisíc eur mesačne. Podľa údajov zverejnených v júli je tak druhým najlepšie zarábajúcim premiérom v Európskej únii.


 



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj