Nezmeškajte výnimočnú príležitosť na pozorovanie kométy. V sobotu večer bude k Zemi najbližšie


Kométa Tsuchinshan bude najlepšie viditeľná od soboty

Foto: Nezmeškajte výnimočnú príležitosť na pozorovanie kométy. V sobotu večer bude k Zemi najbližšie Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Začína sa niekoľkodňové obdobie, kedy sa bude dať na večernej oblohe pozorovať kométa s označením C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS. Kométu budete môcť sledovať aj dnes večer. Očakáva sa, že bude najjasnejšou kométou za posledných 100 rokov.

Od našej planéty bude vzdialená len približne 71 miliónov kilometrov, čo je necelá polovica priemernej vzdialenosti medzi Zemou a Slnkom. V tento deň kométa zapadne o 19.23 h stredoeurópskeho letného času (SELČ), v čase, kedy nastane nautický súmrak, teda Slnko sa nachádza už 12 stupňov pod obzorom. To už by mala byť kométa viditeľná nad obzorom v plnej kráse aj s chvostom,” povedal astrofotograf Marián Dujnič.

 


Ako uviedol portál aktuality.sk, viditeľnosť kométy by sa mala každým dňom zlepšovať. Podstatné je najmä v prvých dňoch mať výhľad na západný resp. juhozápadný obzor. Pozorovaniu však musí priať aj počasie. V okolí Bratislavy sa bude dať kométu najlepšie pozorovať na hrebeňoch Malých Karpát.

Ideálny na jej pozorovanie bude tiež celý budúci týždeň. V stredu 16. októbra, napríklad zapadne až o 20:46 hod. Jas kométy môže trochu stlmiť len Mesiac, ktorý bude tesne pred splnom.

Ak máte dobrú digitálnu zrkadlovku, môžete urobiť celú sériu fotografií, ako to robí veľa astrofotografov. Ak máte dobrý fotoaparát mobilného telefónu a malý ďalekohľad, môžete telefón priložiť k okuláru a pokúsiť sa urobiť fotografiu aj týmto spôsobom,“ odporúča portál imeteo.sk.



Trenčín
Žilina
Trnava
Prešov
Žilina
Trenčín
Prešov
Banská Bystrica
Banská Bystrica
Košice
Trnava
Nitra
Nitra
Košice