INEKO po výhradách Valla upravilo rebríček finančného zdravia. Bratislavský magistrát už nie je predposledný


INEKO opravilo rebríček hospodárenia samospráv

Foto: INEKO po výhradách Valla upravilo rebríček finančného zdravia. Bratislavský magistrát už nie je predposledný Foto: FB Matúš Vallo / INEKO

Inštitút INEKO upravil rebríček finančného zdravia slovenských samospráv. Kým podľa pôvodného hodnotenia bolo na predposlednom mieste hlavné mesto, po výhradách, ktoré tlmočil primátor Matúš Vallo, sa Bratislava posunula nahor. Aktuálne jej patrí 135. priečka, na poslednom 141. mieste sa ocitli Spišské Vlachy.

Bratislava sa však posunula len v rebríčku, ktoré hodnotí hospodárenie magistrátu. V súčte všetkých mestských častí ostala posledná. Dole totiž hlavné mesto ťahá Devín, ktorý má obrovské dlhy a 18 rokov je v nútenej správe. Ak by doňho nebola zahrnutá problémová mestská časť Devín s obrovským historickým dlhom a záväzkami po lehote splatnosti, ktorá bola roky v nútenej správe a aktuálne prechádza tzv. konsolidáciou pohľadávok, tak by celá Bratislava bola vo vyššom pásme – zhruba na úrovni priemeru všetkých miest,“ vysvetlilo INEKO.


Čo je dôvodom úpravy? Podľa primátora hlavného mesta Matúša Valla INEKO do svojho hodnotenia zarátalo aj niekoľko nesprávnych údajov. K zadĺženiu magistrátu totiž inštitút prirátal aj dlhy, ktoré sa bežne k zadĺženiu samospráv nerátajú.

Negatívne hodnotenie finančného zdravia z minulých dní, podľa ktorého mala byť Bratislava v sankčnom pásme dlhovej brzdy, bolo založené na výkazoch, v ktorých bolo evidovaných niekoľko nesprávnych údajov. Po ich oprave mestom a verifikácii ministerstvom financií preto dnes INEKO zverejnilo nové hodnotenie. Predchádzajúci údaj o 50.8% dlhu uvedený v pôvodnom hodnotení totiž zahŕňal aj zdroje financovania, ktoré sa podľa zákona o rozpočtových pravidlách a aj podľa vlastnej metodiky INEKO k miere zadlženia samospráv nerátajú. V prípade Bratislavy ide o návratné zdroje z Integrovaného regionálneho operačného programu, ktoré sú spolufinancované z Európskych štrukturálnych a investičných fondov. Bratislava teda do prvého sankčného pásma dlhovej brzdy nespadá a miera zadlženia bola v roku 2023 dokonca o niečo nižšia, než v predošlom roku, uviedol Vallo na sociálnej sieti.

Vallo sa zároveň inštitútu poďakoval za zverejnenie nového rebríčka, ktorého súčasťou sú upravené čísla.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Banská Bystrica
Košice
Trenčín
Žilina
Nitra
Trnava
Žilina
Trnava
Trenčín
Košice
Prešov
Prešov
Nitra
Banská Bystrica