Invázia vší na západnom Slovensku. Lekárne vyzývajú rodičov, aby svojim deťom pravidlene kontrolovali vlasy


Epidémia vší na západnom Slovensku

Foto: Invázia vší na západnom Slovensku. Lekárne vyzývajú rodičov, aby svojim deťom pravidlene kontrolovali vlasy Foto: Zdravoteka.sk

Západné Slovensko aktuálne čelí epidémií vší. Aspoň tak to vyzerá z hľadiska záujmu kupujúcich o prípravky proti tomuto parazitickému hmyzu. Zvlášť nebezpečné môžu byť vši pre deti, rodičia by preto nemali zabúdať na prevenciu a svojim ratolestiam pravidelne kontrolovať vlasy.

Na inváziu vší upozornila sieť lekární Dr. Max. Tá aktuálne zaznamenáva nárast predaja prípravkom proti hmyzu, ktorý napáda predovšetkým pokožku v oblasti hlavy. Podľa našich najnovších údajov zaznamenávame výrazný nárast dopytu po produktoch proti všiam, a to až o viac ako 35 % v posledných dvoch mesiacoch oproti predchádzajúcim mesiacom,“ uviedla hovorkyňa lekární Kvetoslava Kirchnerová.

Dopyt po prípravkoch naznačuje, že situácia je najhoršia na západe krajiny. Dá sa predpokladať, že rozšírenie vší sa bude ešte stupňovať. Najsilnejšími mesiacmi z hľadiska množstva predaných prípravkov proti všiam je september, október a november. Momentálne medziročný nárast predaja produktov proti všiam dosahuje až 31 %, čo naznačuje, že problém so všami sa môže ešte zhoršovať, dodala Kirchnerová.

Veľký pozor na vši si musia dávať predovšetkým rodičia školopovinných detí. Hmyz sa často šíri práve v školských zariadeniach a školy preto tiež vyzývajú rodičov detí na kontroly a potrebu zvýšenej hygieny. Ak prítomnosť vší u detí podcenia, môže to mať nepríjemné následky.

Neliečenie problému so všami sa môže stať opakovaným problémom a spôsobiť komplikácie, ako sú bakteriálne infekcie alebo vypadávanie vlasov (neustále škrabanie môže poškodiť vlasové folikuly). Vši sú taktiež prenášačmi škvrnitého a návratného týfusu,uvádza špecializovaný medicínsky portál Doktorpro.sk.



Medzi príznaky prítomnosti vší patria svrbenie hlavy, nervozita a podráždenosť, poruchy spánku, červené škrvy na koži od škriabania, či hnidy vo vlasoch. Tie vyzerajú ako biele okrúhle pľugiere nachádzajúce sa bližšie ku korienkom vlasov.

Vši vyzerajú ako miniatúrny hmyz žltej alebo sivej farby, dlhé asi tri až štyri milimetre a po nasýtení sa ľudskou krvou zmenia farbu na hnedú. Telo vší je podlhovasté. Jednotlivé vši vo vlasoch u dospelého človeka je náročné vidieť voľným okom, preto môže trichológ vykonať trichoskopiu (zväčšené vyšetrenie vlasov a pokožky hlavy), uvádza ďalej portál. Pri podozrení, že sa u vášho dieťaťa objavili vši sa odporúča bezodkladne navštíviť lekára.

Niektorí rodičia si nemusia byť vedomí závažnosti problému a neskoršieho zásahu. Jednoznačne však odporúčame, aby rodičia pravidelne kontrolovali vlasy svojich detí, najmä po návšteve kolektívov. Pri výbere prípravkov proti všiam je dôležité poradiť sa s lekárnikom a dôsledne dodržiavať návod na použitie jednotlivých produktov,“ uzatvára hovorkyňa sieti lekární Dr. Max Kvetoslava Kirchnerová.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Trnava
Žilina
Prešov
Nitra
Košice
Nitra
Žilina
Prešov
Trnava
Banská Bystrica
Košice
Trenčín
Banská Bystrica
Trenčín