Vláda chce dať len za projektovú štúdiu na Štúrov pamätník v Modre 170-tisíc eur, vyjde pamätník na 5 miliónov?


Na projektové štúdie v Modre dala vláda takmer 300 tisíc

Foto: Vláda chce dať len za projektovú štúdiu na Štúrov pamätník v Modre 170-tisíc eur, vyjde pamätník na 5 miliónov? Foto: FB Úrad vlády SR / Stur.sk / FB Alojz Hlina

Vláda na tohtotýždňovom výjazdovom rokovaní v Modre schválila dotácie na viaceré projekty v malokarpatskom regióne. Štátne peniaze majú ísť aj na obnovu lokality, kde sa postrelil národný buditeľ Ľudovít Štúr, či na dobudovanie chodníka na cintoríne v Modre, kde velikán slovenských dejín odpočíva. Státisíce eur však štát neminie na samotné vybudovanie pietnych miest, ale len na projektové štúdie. Tento fakt ostro kritizuje poslanec KDH Alojz Hlina, ktorý vláde dokonca ponúkol, že projektové štúdie zaplatí zo svojho.


„Oni chcú dať 170 tisíc nie na za ten pamätník, ale za štúdiu, za projektovú dokumentáciu, A4 papiere“ upozorňuje pobúrený poslanec vo videu na sociálnej sieti. „Hodnota projektových dokumentácií je niekde na úrovni 3 až 5 percent z hodnoty diela. To koľko bude stáť ten pamätník potom? To bude 5 miliónový pamätník?“


Podľa materiálu, ktorý vláda Roberta Fica v Modre schválila majú ísť peniaze naozaj len na projektovú dokumentáciu. Štát tak minie „170 000 eur pre mesto Modra za účelom vypracovania štúdie a projektovej dokumentácie pre projekt ‚Obnova miesta postrelenia Ľudovíta Štúra,“ a schválený materiál tiež ráta so „122 000 eur pre mesto Modra za účelom vypracovania štúdie a projektovej dokumentácie pre projekt ‚Dobudovanie chodníka na cintoríne v Modre – pomník a pamätník Ľudovíta Štúra.“ Celkom tak štát len projektovú dokumentáciu minie 292 tisíc eur.

„Viete, čo poviem? Ja ho urobím zadarmo. A teraz čo urobíte, smeráci?“ - Pokračuje v kritike vlády poslanec Hlina. „Ja som pripravený tú projektovú dokumentáciu a štúdiu zaplatiť ... dali cirka 300 tisíc za takýto štós papierikov, ktorých si niekto uleje pre seba. Naozaj tu rozum stojí,“ uzatvára emotívnu výpoveď poslanec.




Nitra
Košice
Trenčín
Banská Bystrica
Žilina
Nitra
Banská Bystrica
Trnava
Košice
Prešov
Žilina
Prešov
Trnava
Trenčín