Pezinčanom je ľúto za novinovým stánkom na ulici 1. mája, mesto žiadajú o jeho zachovanie a píšu petíciu


Pezinčania spustili petíciu za zachovanie novinového stánku

Foto: Pezinčanom je ľúto za novinovým stánkom na ulici 1. mája, mesto žiadajú o jeho zachovanie a píšu petíciu Foto: Google Maps

Pezinčania spustili petíciu za zachovanie novinového stánku na ulici 1. mája v Pezinku. Vyzývajú radnicu, aby upustila od svojho zámeru na mieste osadiť nové parkovacie miesta. V čase písania tohto článku petíciu podpísalo desiatky ľudí. 

„My, dole podpísaní, žiadame mesto Pezinok o zachovanie novinového stánku na ul. 1. mája v Pezinku v takej podobe a na takom mieste ako je. Nesúhlasíme so zámerom mesta stánok na tom mieste zrušiť z dôvodu rozšírenia parkovania (asi o 2 miesta), čo by si vyžiadalo aj výrub 4 stromov,“ píšu v úvode petície. 

Argumentujú, že stánok je na mieste už 40 rokov a tvorí historickú stopu a identitu ulice. Využíva ho podľa signatárov denne sto ľudí, vrátane dôchodcov či imobilných obyvateľov, ktorým by sa tak prístup k tlači značne  sťažil. 

Stánok aj prevádzkuje obľúbenú a záslužnú službu záchrany kníh pred vyhodením a ich jednoduchý návrat záujemcom o čítanie, vzdelávanie a kultúrne vyžitie. Takým spôsobom bolo už zachránených cez 3000 kníh, čo je výrazný príspevok k žiaducej cirkulárnej ekonomike a znižovaniu odpadu v meste,“ dodávajú. 

Jedna z miestnych obyvateliek Katarína tvrdí, že mesto stánok búrať nechce, len žiada, aby sa vrátil do pôvodných rozmerov. V minulosti bol totiž rozširovaný. „Všetko dobré sa ruší v meste, neviem komu predajný stánok môže prekážať. Dávno sa zrušili stánky na juhu na zastávke, dva na severe pri bagete, na zastávke na Muškáte, nedávno sa zrušil stánok na železničnej stanici,“ oponuje ďalší z Pezinčanov. 


Na petíciu a rušenie stánku sme sa pýtali aj mesta Pezinok. Článok budeme aktualizovať. 

 



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj