Odriekli vám vlak? Zvykajte si, sťažujú sa cestujúci. Čo sa deje na trase medzi Petržalkou a Pezinkom


Cestujúci sa často vlakov medzi Petržalkou a Pezinkom nedočkajú

Foto: Odriekli vám vlak? Zvykajte si, sťažujú sa cestujúci. Čo sa deje na trase medzi Petržalkou a Pezinkom Foto: Google Maps / FB ZSSK

Nepríjemené prekvapenie pre cestujúcich na trase medzi bratislavskou Petržalkou a Pezinkom pripravila v predchádzajúcich dňoch Železničná spoločnosť Slovensko. Štátny dopravca v priebehu dvoch dní odriekol množstvo vlakov na tejto vyťaženej trase. Cestujúci tak na perónoch čakali márne a do cieľa svojej cesty museli využiť iný vlak, alebo iný spôsob dopravy.

Najhoršia situácia bola podľa stránky Obmedzenia prevádzky na tratiach ŽSR v pondelok 7. októbra. Štátny dopravca na trati medzi stanicami Bratislava Petržalka - Pezinok odriekol celkovo šesť vlakov v oboch smeroch.

Z Pezinka na trať nevyrazil vlak s pravidelným odchodom o 5:20, z Petržalky potom vlak, ktorý bežne odchádza o 6:04. Cestujúci sa neodviezli ani ďalším ranným vlakom do Petržalky a rovnako odrieknuté boli tri popoludňajšie spoje na tejto trase.

Aby toho nebolo málo, rovnaká situácia sa opakovala aj v utorok. S tým rozdielom, že ranné vlaky sa na koľajach objavili, národný dopravca odriekol len popoludňajšie spoje medzi Petržalkou a Pezinkom.


Nech si už cestujúci pomaly zvykajú, posťažoval sa Branislav. Odrieknutých vlakov totiž býva na tratiach v okolí Bratislavy viac. Osobné vlaky z času na čas neočakávane nepremávajú aj na trati z Bratislavy smerom na Nové Zámky, či na Trnavu.

Dôvod množstva odrieknutých spojov mezi Petržalkou a Pezinkom? Stránka Obmedzenia prevádzky na tratiach ŽSR uvádza nedostatok hnacích koľajových vozidiel, teda lokomotív, či vlakových jednotiek. Na problém sme sa preto opýtali priamo dopravcu. ZSSK tvrdí, že aktuálne vlaky na tejto trati premávajú bez obmedzení.

„Uvedomujeme si však, že v niektorých dňoch dochádza k dočasným obmedzeniam kvôli údržbe ucelených súprav, ktoré štandardne jazdia na tejto trati. V týchto prípadoch nasadzujeme klasické súpravy ťahané rušňom. Nutnosť obracania súprav v každej stanici spôsobuje predĺženie doby jazdy a vedie k narušeniu cestovného poriadku,“ vyhlásil pre Bratislavak.sk hovorca ZSSK Dominik Drevický.

Štátny dopravca zároveň uviedol, že cestujúci si aktuálne informácie o zmenách v prevádzke nájdu až na piatich sociálnych sieťach a tiež na webe spoločnosti. ZSSK sme sa pýtali aj na to, či s príchodom nového grafikonu železničnej prevádzky dôjde k zrušeniu, alebo obmedzeniu vlakov na trase Petržalka - Pezinok. Národný dopravca sa k tejto otázke nevyjadril.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu