Mohla by byť na Račianskej 70-tka? Niektorí obyvatelia by ma ulici chceli zvýšenú rýchlosť


Aká je maximálna povolená rýchlosť na Račianskej?

Foto: Mohla by byť na Račianskej 70-tka? Niektorí obyvatelia by ma ulici chceli zvýšenú rýchlosť Foto: Facebook/Priatelia Rače

Nemohla by byť na Račianskej ulici maximálna povolená rýchlosť 70km/h? Táto otázka trápi niektorých obyvateľov mestskej časti Rača. Tí chcú rýchlosť zvýšiť, aj keď iným vyhovuje pôvodná. Na ulici aktuálne platí všeobecná maximálna rýchlosť v obci, 50 km/h. 

„Aspoň niektoré úseky? Na začiatku aspoň otestovať?“ skúša vyjednať vyššiu rýchlosť František. Argumentuje tým, že v bezprostrednej blízkosti ulice sa nenachádzajú obydlia. „Bezprostredne tam nie sú domy na viacerých úsekoch. Je tam dobrý rozhľad, priama vozovka, dva pruhy v každom smere a už aj bez výtlkov. Nehody v podstate žiadne,“ vraví. 

Proti jeho nápadu namieta Peter a susedovi odporúča, aby si išiel rýchlo zajazdiť na D4. „Určite nie, sme v meste, chodia tu ľudia, jazdia na bicykli, z bočných uličiek by sa ťažšie vychádzalo autom. Rýchlosť spôsobuje závažnejšie škody na majetku a hlavne živote a zdraví, je to hlučnejšie,“ vysvetľuje. 

Úsek medzi prechodom pri zastávke Černockého zároveň využívajú študenti strednej školy. Zvýšená rýchlosť by tak mohla byť až za svetelnou križovatkou. 

Simulácie a crashtesty Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity už v minulosti dokázali, že pri zrážke vozidla idúceho rýchlosťou 50km/h neprežije zhruba polovica chodcov. Pri aute idúcom 70km/h brzdná dráha predstavuje 70 metrov. Za ideálnych podmienok by pri takejto rýchlosti chodec prežil len náhodou.


Na zvýšenú rýchlosť na Račianskej ulici sme sa pýtali aj Krajského dopravného inšpektorátu. „Krajský dopravný inšpektorát KR PZ v Bratislave (KDI KR PZ v BA) neprijal žiadny projekt organizácie dopravy od správcu komunikácie, v ktorom by bola zapracovaná zmena najvyššej dovolenej rýchlosti v obci na 70 km/h na Račianskej ulici v Bratislave,“ povedala hovorkyňa krajskej polície Jana Šimunková pre Bratislavak. 

Maximálna povolená rýchlosť je v úseku podľa polície opodstatnená z dôvodu zachovania bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, pričom poukazujeme na vysoký výskyt semikolíznych a kolíznych priestorov, taktiež na vysoký pohyb zraniteľných účastníkov cestnej premávky.  

 

 

 

 

 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj