Zomrel špičkový oftalmológ Peter Strmeň. Liečbe očí sa venoval viac ako 40 rokov


Zomrel oftalmológ Peter Strmeň

Foto: Zomrel špičkový oftalmológ Peter Strmeň. Liečbe očí sa venoval viac ako 40 rokov Foto: prolekare.cz

Slovenskú medicínu zasiahla smutná správa. Vo veku 81 rokov zomrel profesor Peter Strmeň. Špičkový slovenský lekár sa liečbe očí, výskumu a pedagogickej činnosti venoval viac ako 40 rokov. Profesor Strmeň sa venoval predovšetkým efektívnemu odstraňovaniu dioptrických očných chýb a liečbe ďalších očných ochorení.

Peter Strmeň sa narodil v roku 1942 v Palúdzke pri Liptovskom Mikuláši. Pochádzal z lekárskej rodiny, tomuto povolaniu sa venoval aj jeho otec. Vynikajúci očný chirurg vyštudoval oftalmológiu na Univerzite Komenského v Bratislave. Neskôr bol prednostom očnej kliniky fakultnej nemocnice v Bratislave. Skúsený chirurg s viac než 30 rokmi praxe a priekopník v oblasti traumatológie oka pracoval v oblasti excimerovej chirurgie už od roku 1993, uvádza stránka dobrylekar.com.

Profesor Peter Strmeň bol členom viacerých medzinárodných odborných inštitúcií a združení. Je autorom 105 publikácií v zahraničných a domácich časopisoch, držiteľ ocenenia Slovenskej oftalmologickej spoločnosti za najlepšiu publikáciu, dodáva medicínsky portál. Do dôchodku odišiel v roku 2020.

„Zvlášť treba uviesť aj vďaku množstva pacientov liečených pod jeho odborným vedením, ktorým navrátil funkciu najcennejšieho zmyslu – zrak,“ napísal pri príležitosti 70. narodenín skúseného lekára a vedca časopis Česká a slovenská oftalmológia.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu